С моя съдружник Мартин Димитров основахме нашата компания през 2011 г. с идеята да променим света. Никога не сме получавали европейско финансиране, но на месец още от началото правихме по 10 хил. лв. приходи,благодарение на нашите продукти. Това обяви Лиляна Деянова - ЛиЛана, в спецсъда, където поиска да бъде пусната на свобода.

Тя и съдружникът й бяха задържани в края на април по обвинение за участие в престъпна група, чиято цел била да присвои пари по европроекти, освен това ЛиЛана има и обвинение в заплаха.     

Бившата певица и настояща бизнесдама обясни пред съдия Вилислава Ангелова, че във фирмата й работели 30 души, повечето от които млади хора, завърнали се от чужбина, които получавали средно по 3500 лв. на месец, благодарение на продуктите в IT сферата, които изработвали.

ЛиЛана подробно представи и един от тези продукти - приложение, което се ползва от над 250 000 българи, през което те могат да изпращат сигнали за нередности в инфраструктурата. Именно по този повод тя заяви, че благодарение на това приложение са "асфалтирали повече улици от Бойко Борисов". Благодарни граждани, които останали доволни от приложението, им давали дарение от по 1-2 лв. според възможностите си. Точно това приложение донесло много гордост на техните служители. Създадохме и други продукти - един от тях работи в американската администрация, посочи ЛиЛана.

Аз и Мартин искахме да променим света, каза още тя. После анализира подробно доказателствата по делото и представените договори. Нашата дейност е била доста публична. Ние сме интелигентни млади хора и съзнаваме своята отговорност. Тя посочи още, че в Англия се е обучавала в бизнес профил в един от най-добрите университети, който, когато тя е учила, е бил на 3-то място в световната класация, а днес е на 6-то. 

Докато прокуратурата излагаше доказателства, ЛиЛана си водеше подробно бележки. Също така обясни, че няма нищо странно в това, че е посъветвала своя брат Скилър да кандидатства за евросредвта в министерството по икономиката, за да създаде бийтбокс платформа.

В началото на заседанието прокуратурата представи разпити на още двама свидетели, както и искания за нови експертизи. Вероятно след изготвянето на експертизите прокуратурата ще повдигне и нови обвинения за вторични престъпления.

В 16:30 съдът ще обяви своето решение.

Очаквайте подробности!