Със 143 гласа "за", 4 "въздържали се" и 1 глас "против" , парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места,надценката им ще е минимална, а първите се очаква да заработят от март догодина.

Държавното предприятие ще получи и всички активи и дейности, свързани с държавния резерв на нефт и нефтени продукти и запасите, които трябва да се съхраняват.

С промените се цели да се създадат и нови данъчни складове, до които всички търговци да имат достъп. Държавният резерв ще се преобразува в рамките на 3 месечен срок, а ако има нужда след това ще се създават и допълнителни складове. По време на дебатите стана ясно, в тази си част законопроектът получава подкрепа от всички партии.

ДКП ще осъществява и контрол върху спазването на ангажиментите на частните субекти да съхраняват резерви.

Подкрепата си изразиха всички партии, а против гласува народният представител Румен Гечев. По време на дебатите Петър Кънев от БСП посочи, че ще подкрепят законопроекта, като уточни, че е имало сериозни дебати, а този идея е присъствала в тяхната платформа през 2015 г. и поздрави вносителите, че използват тяхното ноу-хау. Той посочи, че държавният монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е именно частният такъв. По думите му независимо кой е на власт, опозицията трбява да има контрол върху държавние дружества. Петър Кънев от БСП

Петър Кънев от БСП

По повод твърденията, че законът представлява негативна оценка за работата на регулаторите, министър Емил Караниколов отправи молба от парламентарната трибуна, относно КЗК, а именно да не се забравя, че той се избира от НС и в него има представители от повечето партии, както и че комисията извършва секторни анализи и те трябва да бъдат четени. Анализите именно са помогнали за доработването на закона за горивата, който създаде напрежение в сектора. Именно комисията е посочила и проблема с данъчните складове, припомни още министърът. Менда Стоянова и Валери Симеонов

Менда Стоянова и Валери Симеонов