Мнозинството може да подкрепи предложение на Валери Симеонов, който пък направи списък на курорти, в които да има игрални зали

Държавата да има право да получава лиценз за организирането на онлайн игри в казино. Право да организират игри в казината да имат само дружества с ограничена отговорност и акционерни компании с поименни акции. Тотото да може да организира всякакви лотарийни игри, а спортният министър да предложи на кабинета начин за разпределяне на приходите.
Това предлагат в проект за промени в закона за хазарта 21 депутати от ГЕРБ, сред които шефката на парламентарната група Даниела Дариткова, на бюджетната комисия Менда Стоянова, вносителят на проекта за намаленото ДДС в туризма Красимир Ципов, Александър Ненков.
Проектът бе внесен в петък в деловодството на парламента- ден, след като Валери Симеонов от НФСБ депозира свой.

Според източници на „24 часа“ от управляващото мнозинство, най-вероятно Симеонов ще получи подкрепа и двата проекта ще бъдат обединени след първо четене в бюджетна комисия.
Групата на ГЕРБ предлага също Държавната комисия по хазарта да бъде закрита, а неин правоприемник да стане Държавна агенция по хазарта. Повишаването в ранг изважда комисията от контрола само на финансовото министерство и я „закача“ към Министерския съвет. Държавната агенция ще се ръководи от председател, който еднолично получава всички досегашни правомощия на комисията. Целта е да не се размива отговорността при вземането на решения за даване и отнемане на лицензи.

Служителите на агенцията да имат право да извършват проверки по сигнали, както и да изискват документи от трети лица по тях, предлагат депутатите. Председателят пък получава право да изисква информация от МВР, ДАНС, митниците, патентното ведомство.
Проектът допълва и правилата за социално отговорно поведение на операторите на хазартни игри чрез създаването на възможност пристрастени играчи, или такива, чиито доходи ги правят податливи на пристрастяване, да се самоизключват от участие като се вписват в специален регистър.
Както „24 часа“ вече писа, проектът на Валери Симеонов предвижда игрални зали и казина в България да има само в курортите, 5-звездните хотели и граничните зони, както и в пограничните селища, намиращи се на не повече от 20 километра от гранични пунктове. Заварените от поправката в закона зали ще получат право да работят до края на 2025 г., за да реорганизират дейността си. А курортите, в които ще може да се играе хазарт, са Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Приморско, Пампорово, Боровец и Банско.