Консорциумът "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години. Това става ясно, след като днес ВАС публикува решението си жалбите на компаниите, които оспорватрешението на КЗК за концесионер на летище София. 

Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г.

С него е потвърден изборът от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии на концесионер на летище София, с което за концесионер е определен консорциум „Соф кънект“.
Административно дело № 14199/2019 беше образувано по касационни жалби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер на софийското летище. Това са консорциум „Витоша“, консорциум между "Еърпортс Де Пари" ЕС.ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ холдинг" А.Ш.“, както и участникът "Фрапорт България", пише в прессъобщението.

Съдът е приел, че КЗК е осъществила дължимия контрол по законосъобразност и се е произнесла в рамките на проучването, което е регламентирано в Закона за концесиите. Тричленният състав на ВАС е установил също, че правилно КЗК не е открила нарушения при провеждане на процедурата, а също и несъответствия между офертата на спечелилия участник и документацията за възлагане на концесията.

Върховните съдии приемат, че КЗК е извършила дължимата проверка по законосъобразността на действията на министъра на транспорта, информационните съобщения и технологии както в процедурата за допускането до участие, така и по отношение на съответствието на определения за концесионер консорциум с критериите за възлагане на концесията, посочени в техническата документация. 

Решението е окончателно.

Така обжалването на процедурата за концесионер на софийското летище отне близо 11 месеца. Победителят в конкурса на министерството на транспорта бе обявен от министър Росен Желязков  на 17 юли 2019 г., с условието, че то подлежи на облажване в 10 дневен срок. Обжалваха пред КЗК всички други кандидати. 

В консорцима “Соф Кънект”  водеща е френската компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летище Мюнхен - “Флугхафен Мюнхен” и с "Щрабаг". 

“Соф Кънект” оферира годишно концесионно възнаграждение за държавата от 32% от приходите. За 35 г. това са близо 858,9 млн. евро. Вложенията за срока на концесията са 608 млн. евро.
Летището в Мюнхен е второто по натовареност в Германия
по брой обслужени пътници след Франкфурт и седмото в Европа.

Определеният за победител консорциум бе оценен с 86,12 точки. Техническото предложение е разделено на фази.

Първата, която е до 2022 г., предвижда през софийското летище да минават 8,8 млн. пътници. През това време ще бъде обновен терминал 1, ще се разширят зоните за проверка и паспортен контрол. На терминал 2 ще бъде оформен коридор, за да се разделят пристигащите и заминаващите пътници.

Планира се и ремонт на съществуващите зони, ще има нови стоянки за самолети и нов паркинг.

Във втората фаза консорциумът планира 12,3 млн. пътници до 2030 г. Тогава ще се изгражда терминал 3, който ще замени терминал 1. Ще се правят още 11 стоянки за самолети, като до 7 от тях пътниците ще
преминават пеша от сградата до самолета. Мост ще свързва директно зоната за пристигане на паркинга със зоната за чекиране на терминал 3.

Третата фаза предвижда 14,5 млн. пътници годишно до 2035 г. Ще се разширява терминал 3, ще има още 10 стоянки. Предвижда се нов карго терминал на мястото на терминал 1.

Четвъртата фаза е за 18-19 млн. пътници до 2043 г., ново разширение на терминал 3, още 9 стоянки и нов покрит паркинг.
Прогнозира се ръст на пътниците от 6,9 млн. на 23,3 млн. до края на концесията. В търговската дейност се предвижда сегментиране на клиентите, още площи и заведения за хранене, дигитални онлайн услуги.

Обновяването и новото строителство ще бъдат изпълнявани от австрийската “Щрабаг”, която построи терминал 2.