Секторните финансови инструменти - Програмата за цифрова Европа и Механизмът за свързване на Европа, ще укрепят цифровия суверенитет на Европейския съюз. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконферентно заседание на министрите по телекомуникации, цитиран от пресцентъра на МТИТС.

Той е допълнил, че ситуацията с COVID-19 повдигна въпроси за зависимостта на Европа от трети страни в области или технологии от критично значение за икономиката, развитието и сигурността.

"Приветстваме усилията за създаване на общоевропейски пространства за данни за нуждите на научните изследвания и иновациите, както и за постигането на климатично неутрална Европа", е казал още българският министър. По думите му, големите обеми данни с високо качество са необходими за развитие на изкуствения интелект, който се очерта като област от стратегическо значение.

Министър Желязков е подчертал, че финансовите програми трябва да се развиват паралелно със съпътстваща правна рамка. Като пример той даде необходимостта от преразглеждане на Директивата за намаляване на разходите при изграждане на широколентови мрежи с цел да се стимулира развитието на инфраструктура с много висок капацитет. "В същото време, за да се създаде силна европейска екосистема за данни, е нужна рамка за трансграничното управление на достъпа до тях. Това ще подпомогне развитието на икономиката на данни като мотор за иновации и увеличена ефективност, с пряк принос към създаването на работни места", е добавил Росен Желязков. Той е изразил убеденост, че планираното приемане на законодателна рамка за изкуствения интелект, с правила за отговорност, безопасност и спазване на основни човешки права, ще бъде ключов двигател на икономическото развитие.