През три зимни месеца столичната топлофикация е начислявала на абонати с 15% по-малко топлоенергия от реално потребената, а през март - с 12% повече. Това твърди КЕВР в констатацията от приключена проверка в 12 произволно избрани сгради. Тя бе наредена от председателя на КЕВР Иван Иванов след жалби на клиенти.

“За всеки месец от декември 2019 г. до февруари 2020 г. включително дружеството е фактурирало на клиентите си средно с около 15% топлинна енергия по-малко от реално потребената. За тези 3 месеца клиентите на дружеството са получили съответно по-ниски сметки. За март 2020 г. фактурираната на клиентите топлинна енергия е била с около 12% повече от реалната, съответно и сметките на потребителите са били по-високи”, пишат от КЕВР.

Според комисията този начин на фактуриране цели да бъдат облекчени клиентите през най-студените зимни месеци и се прилага всеки отоплителен сезон на основание на методиката за дялово разпределение на топлинната енергия. Освен това цената на парното за март 2020 г. е с 2,84 лв. по-висока от тази за март 2019 г.

Данните от проверката показват, че за периода декември 2019 - март 2020 г. включително “Топлофикация София” е издала месечни сметки на клиентите при спазване на изискванията на методиката.

В годишните си изравнителни сметки абонатите ще получат преизчисление на сумите, като в тях ще бъде отразено реалното потребление и съответната цена на топлинната енергия, заключава регулаторът. Обобщените констатации от проверката показват, че не са установени нарушения от страна на “Топлофикация София”. Заключението на комисията е, че за напрежението в общественото пространство са допринесли случаи на некоректно и непълно изнасяне и тълкуване на факти и обстоятелства.

“В резултат на това в значителна степен бяха създадени неоправдани очаквания и част от потребителите бяха подведени”, пише в съобщението на регулатора.

“Работим в строго регулирана среда. Формираме сметките спрямо методика, определена от КЕВР”, коментира пред “24 часа” изпълнителният директор на “Топлофикация София” Александър Александров.