Още когато обявихме извънредното положение, поставихме акцент върху запазване здравето и живота на хората. Целта за икономиката ни бе и продължава да бъде да я запазим в кондиция. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ.

Да, прогнозите са за спад на БВП тази година около 7%, но догодина ще се вдигне с 6%, което е израз на тази добра кондиция, аргументира се министърът.
По повод критиките на опозицията, представена от Кристиян Вигенин от БСП за мерките за икономиката, Караниколов припомни, че обявявайки мерките подчертахме, че те ще се развиват в движение. Той посочи като пример мярката 60/40, която от 1 юни се разширява кръгът на лицата, които могат да я ползват, помощ ще получи бизнес, който ще назначава безработни. А в отговор на упрека за обърнато отношение между кредити и грантове, в полза на кредитите, Караниколов съобщи последна информация за грантове- срещу 700 млн. лв. кредити през ББР, като грантове към момента имаме 220 млн. лв. за микрофирми и 156 млн. лв. за средните, които до дни тръгват към тях. От 997 проверени договори, 881 са одобрени и средствата няма да се забавят.
България не е прецедент, когато някой бизнесмен наруши закона и правилата той става обвиняем, така е в много държави, коментира министърът въпрос на водещия за разследването срещу братя Бобокови.