Камиони със стоки от централна Сърбия от събота безпрепятствено преминават през границата в Косово. Както съобщава белградският вестник "Вечерне новости", след решението на Прищина да премахне реципрочните мерки с Белград, в Косово вече са влезли десетки камиони, най-вече през пункта Мердаре.

Освен строителни материали, хранителни стоки и продукти на химическата промишленост, от сръбския пазар косовските компании купуват и суровини за производството, съобщиха от косовската Стопанска камара, предава БТА. 

Според официални митнически данни от премахването на митата на Прищина върху суровините /на 20 март/ и върху останалите продукти /на 1 април/ до края на май косовски компании са купили от сръбски производители стоки на стойност 42 милиона евро.

Сръбските стоки са разпознаваеми на пазара на Косово, пише в. "Вечерне новости" и допълва, че купувачите са свикнали с определени продукти като "Медено сърце", "Яфа, "Плазма кекс", колбаси и млечни продукти. Много наши купувачи не искаха да замяна на тези продукти, които заради въвеждането на митата трябваше да купуваме от Северна Македония или Хърватия, заяви за вестника собственик на магазин в околностите на Грачаница.