"Увеличихме многократно проверките на земеделските стопани по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци. Няма друг мандат с по-завишен контрол, стигнахме през 2019 г. до 50% от заявените площи, при законово установени по регламент 5 на сто". Това заяви пред "24 часа" земеделският министър Десислава Танева по повод разпространен видеозапис от сайта "Биволъ". В него са извадени нейни думи от проведен консултативен съвет с бранша на 27 март: „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат... Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“.

"Думите ми са извадени от контекста, това че има измами не е повод да ги рекламираме, а в същото време да искаме да правим бранд на българското. Нямам тема по въпроса", коментира още министър Танева. Тя обясни, че целта е била да не се допусне плащания да получат производители, които само на документи могат да докажат, че отглеждат дадени култури.
"В резултат на тези проверки добросъвестните земеделски производители получиха по–високи ставки на подпомагане на хектар. Най-големите разминавания бяха установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2 744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1 520. Нарушение бе открито и при пъпешите - с 1 037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле", се казва в позиция по въпроса на Министерството на земеделието, храните и горите.
В област Пловдив най-честите нарушения били при доматите, картофите и пипера. Проверките показаха липсващи домати върху 2 368 дка, картофи – върху 470 дка и пипер – с 530 дка. В Плевенско най-много са нереално заявените насаждения с домати – 1 240 дка празни градини. А в Благоевградско са били наблегнали на картофите, където липсващите зеленчуци бяха с 850 дка.
Всички тези резултати са представени в публичното пространство и по никакъв начин не са скрити, се казва още в позицията. Проверките били докладвани своевременно и на Европейската комисия.
В 16 ч министър Танева и директорът на фонд "Земеделие" Васил Грудев ще дадат брифирг по темата.