- Защото няма посредници, няма на кранчетата, не изтича повече газчицата, а цената е двойно по-ниска

-  Е, как няма да ни рисуват от най-хубавите курорти в

света, лежиш и си рисуваш

Връщаме на хората и бизнеса 201 685 227 лв., заяви премиерът Бойко Борисов след решението, взето в понеделник на извънредно заседание на правителството. Министрите приеха механизъм за възстановяване на надплатените от бизнеса суми за газ от 1 януари до 31 март тази година.

Премиерът обаче отчете всички пари, които ще се връщат и на домакинствата, и на бизнеса.

Борисов обясни, че възстановяването на тези суми е станало възможно след проведени тежки няколкомесечни успешни преговори (с “Газпром експорт” - б.р.).

“Няма повече

кранчета,

кранове и

посредници по

тръбите за газ

на България

И затова, съпоставена към днешна дата, цената на газа от миналата година е 53% по-ниска към 1 юни 2020 г., а март е 42%. От 31 март спрямо 1 юни намалението на цената е 53%. Това е за българските граждани, на българския бизнес”, коментира Борисов.

От тези 201 млн. лв. и кусур 59 млн. лв., г-жо Фандъкова, отиват към “Топофикация-София”, обърна се премиерът към кмета на столицата. На газоразпределителните дружества ще бъдат преведени 22 млн. лв., на химическата промишленост - 52, на стъкларската - 16 млн., направи рекапитулация Борисов.

Затова очаквам утре някоя хубава карикатура да има, защото стотиците милиони се връщат на българските граждани, заяви той. И още няколко пъти фокусира думите си върху комиксите, карикатурите, олигарсите и възстановяване на пари на хората. Отвори и темата за фалиралата КТБ.

Само преди няколко дни завършихме тежките дела, които се водиха във Великобритания. Помните как при предишните управляващи буквално беше открадната КТБ. С огромни усилия и преговори от БТК успяме да върнем 125 млн. евро и към момента в масата на несъстоятелността, сиреч са върнати на вложители, са 1,250 млн. лв.

Е затова не ни

обичат, пишат

карикатури,

рисуват комикси 1,25 млрд. и 200 млн. от газа, значи 1,5 млрд. лв. са върнати обратно при хората от олигархията, пресметна той (вероятно визира комиксите, публикувани от укриващия се от правосъдието в Дубай Васил Божков, който има 18 обвинения - б.р.).

“Защо пък да не понесем комикси, то пък е интересно, четеш си ги, можеш на децата да ги показваш. Така че да знаете за какво става въпрос - обърна се той към министрите си, защо е тази ярост. Защото няма посредници, няма на кранчетата, не изтича повече газчицата, а цената двойно по-ниска.

Смятайте от 90-а

година какви

милиарди са

изтекли в

олигарсите,

е, как няма да ни рисуват от най-хубавите курорти в света, лежиш и си рисуваш. Но един по един парите ще отидат при хората, при народа. Това правим”, заключи той.

На 10 юни КЕВР

казва цените, по

които ще приспадат

пари от сметките

на потребителите

На 10 юни Комисията за енергийно и водно регулиране ще оповести цените на парното за 8 месеца назад, намалени с поевтиняването на природния газ. Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи цените на парното със задна дата на 10 юни.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи цените на парното със задна дата на 10 юни.

Това съобщи преди дни председателят на комисията Иван Иванов.

Регулаторът вече намали със задна дата цените на природния газ, което позволи на “Булгаргаз” да изпрати проект за споразумения с клиентите си за връщане на парите, които “Газпром експорт” преведе на “Булгаргаз”.

На извънредно заседание на правителството бе решен и последният проблем - връщането на парите на бизнеса за периода 1 януари-31 март 2020 г. В понеделник премиерът Бойко Борисов съобщи и по суми кой отрасъл колко милиона ще получи. (Виж вдясно.)

Газоразпределителните дружества ще връщат на домакинствата и на бизнес клиентите си 22 млн. лв. “24 часа” няколко пъти описа как законът предвижда да стане това.

Първата стъпка е КЕВР да определи намалението на цените на газа 8 месеца назад, това тя направи със свои решения между 8 и 20 май.

До 20 дни след това “Булгаргаз” трябва да възстанови сумите на газоразпределителните дружества и на топлофикациите.

Месец след това те трябва да изчислят сумите за домакинствата и фирмите. Парите се приспадат от фактурата през месеца на изчислението. Ако останат невърнати суми, те се приспадат от следващата сметка.

“Топлофикация - София” съобщи в понеделник, че е получила проект на споразумение от “Булгаргаз”. В него се съдържат изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г. Сумата, която е посочена в документа и дружеството следва да получи, е 59 милиона лева с включени лихви и ДДС.

“Очакваме КЕВР да утвърди ретроактивна цена на топлинната и електрическата енергия за същия период, за да направим съответните преизчисления. Тъй като дружеството произвежда и електрическа енергия, то част от посочената сума ще бъде възстановена на фонд “Сигурност на електроенергийната система”, коментират от “Топлофикация - София”.

Съгласно промените в Закона за енергетиката, в 30-дневен срок след получаване на сумата от “Булгаргаз” столичната топлофикация ще извърши преизчислението на сметките на своите клиенти.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с първата възможна фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.

За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.