Лъчезар Богданов: Сега ще има пари за революция в икономиката, но цяла каста чиновници ще стане излишна

  • 0
authorАвтор: Румяна Денчева

Лъчезар Богданов: Сега ще има пари за революция в икономиката, но цяла
каста чиновници ще стане излишна

Лъчезар Богданов

Защо да променяме данъчната система - тя устоя на толкова кризи, казва главният икономист в Института за пазарна икономика

Още акценти:

Досега бюджетът, текущата икономическа политика вървеше в един коловоз, европейските програми, писани преди години - по друг

Големи инвестиционни проекти - това трябва да е политиката

ни оттук нататък

- Какво показват “бързите тестове” на икономиката - какви са пораженията, г-н Богданов? С уговорката, че като всеки бърз тест, и този не е достатъчно надежден.

- Това, което виждаме, е много дълбок спад през април - индексът на производство в преработващата промишленост е близо 19% под нивото от април 2019 г., март беше наполовина засегнат със спад от 10%. В някои сектори, като например автомобилната индустрия, той е още по-голям, тя е почти спряла. Всичко това беше очаквано. Тази част на индустрията бе на трупчета. Видяхме свързаността ни с европейската икономика - индустриалното производство в повечето държави е със силен спад от 20-25% за април след 11% спад през март. Двигателят на еврозоната - Германия, отчита над 31% спад на износа за април. Това се виждаше и от продажбите на дребно - свиване с 18% през април, като домакинствата продължиха да потребяват неотложните стоки и услуги за сметка на тези покупки, които не са спешни; пазарът на автомобили, обзавеждане, скъпа техника, дрехи почти колабира. Това е очертанието и в Европа, и у нас.

Други краткосрочни индикатори, които следим, са от пазара на труда, международния товарен трафик по нашите граници и потреблението на ток. Последните три седмици повече хора си намират работа, отколкото се регистрират като безработни, от началото на май броят на преминалите камиони през границите се съживява, а с Румъния и Гърция в началото на юни достигна нивата отпреди кризата. Консумацията на ток също леко расте, но е 5% по-ниска от миналата година по това време.

Изглежда, се оттласнахме от тежкото дъно в началото на април, но сега предстои да видим с какъв капацитет ще заработят бизнесите в следващите месеци.

- Имате предвид, че някои бизнеси може и да не се съвземат?

- Ресторантите отвориха, но някои са пълни наполовина, други по-малко. И в Западна Европа работят с непълен капацитет. Предстои да видим доколко това е отскачане от дъното. Туризмът не се е възстановил. Много се говори преди да са се случили нещата. Планираме сезон, а повечето държави не са си отворили границите. Няма полети или са ограничени, полският национален превозвач започна да продава билети от средата на юни, а после отмени полетите до началото на юли. Слагаме рибата в тигана предварително. Това, че от ЕК или нашите политици и браншовици се изказват по темата туризъм, не означава, че нещата се случват реално.

- Данните на МФ показват, че данъкоплатците са спасили хазната с приходи. Достатъчно се оказа държавата леко да стегне разходите. Може ли товада продължи?

- Очевидно е, че данъците се плащат с известно закъснение - така приходите от ДДС за април например отразяват оборотите през март, предстои да видим истинското отражение на рязкото свиване на активността април - май. Разсрочването на корпоративния данък се отрази безспорно - в април имаме по-малко приходи. Но не се и сбъднаха прогнозите за пълно замиране, усещането бе като че ли всичко е затворено - оказа се, че не е така. Дори в най-засегнатите страни. Изглеждаше, като че ли светът е спрял. Но хората не спряха да се хранят, да ползват вода, електричество, лекарства. Така че икономиките не спряха напълно.

- Има ли достатъчен ресурс за рестарт – в хазна, в резерв, от заеми, помощ от Европа, суаповата линия с ЕЦБ? Ако трябва да градирате по полезност и най-големи щети откъде да се започне?

- Кризата е необходимост за преструктуриране, унищожават се бизнес отношения, част от капитала и трябва нова предприемаческа енергия да го замени. Консумацията на ток леко расте, но е 5% по-ниска от миналата година по това време. Ако приемем, че туризмът ще страда и не просто месец-два, а структурно, това означава, че този ресурс, който е бил влаган в него, трябва да се насочи другаде, включително част от работната сила. Въпросът е, че новото не се появява от само себе си, а изисква идеи и предприемаческа енергия, от една страна, и от друга - капитал. Голямото ни предизвикателство са частните инвестиции. Големите компании, които да дойдат да правят бизнес в България. Неслучайно положихме доста усилия да привлечем автомобилен гигант. Това е част от трансформацията. На теория изглежда като че ли една сутрин икономиката спира да шие ризи, а на другата – почва да прави самолетни крила или софтуер за управление на космически совалки.

- Видя се обаче, че гигантите, визирам “Фолксваген”, не вземат решение нито бързо, нито лесно, нито ни предпочитат особено. Ако и сега се окаже така? А ние говорим за нещо, което да стане още утре…

- Това се вижда и от дискусията за европейските пари. Който има напреднали проекти, ще може да ги финансира и съответно реализира. Очевидно е, че късно се включихме в привличането на такива гиганти като тази автомобилна компания. Факт е, че сме изостанали, ако се сравним със Словакия, Полша или Унгария, но вече няма смисъл да гледаме назад. Ако имаме големи инвестиционни проекти, те биха могли да намерят финансиране. Това трябва да бъде може би приоритетът на политиката ни оттук нататък.

- Това може ли да ни попречи за този спасителен план? Какви са шансовете, първо, парите от Европа да се окажат 12 млрд. евро и второ, те да не бъдат прахосани или откраднати, а да бъдат вложени?

- Когато се харчат чужди пари в чужда полза, винаги съществува сериозен стимул с тях да бъде злоупотребено - това е учебникарска истина. Въпросът е извън общата бдителност за предотвратяване на корупцията - сега имаме уникален шанс почти на бяло поле да си заложим приоритети за икономическа трансформация. В рамките на изискването посоката да е да станем по-зелени, по-чисти и по-цифрови, можем да заложим най-различни инициативи, които не само да направят качеството ни на живот по-добро, а и да привлекат големи инвеститори. Които да си направят икономиката ни енергийно ефективна, образованието - по-добро. Предизвикателството пред нас е, че започваме от бял лист. Рамката на европейския семестър казва какви да бъдат посоките му. Очевидно е, че например с образованието имаме проблем, че една част от учениците са формално в клас, а излизат неграмотни. Доскоро говорехме за големи областни градове без пречиствателни станции и така нататък - на това ниво има много какво да се направи.

- Казвате, че този спасителен план може да трансформира икономиката ни, как?

- Той залага на реформите. Точно сега е моментът дълго отлагани промени, като например електронното управление, да се случат. Ще имаме и ресурс за провеждане на инвестиционна политика, насочена към привличане на инвестиции - както централизирано в големи индустриални зони, така и ако на общините се даде повече възможност да подобряват средата и услугите в подкрепа на инвеститорите и работниците. Досега често се казваше - хубави идеи за реформи, ама няма финансиране, то е заложено в други програми. Ето сега има ресурс.

- А не мислите ли, се сега близостта на изборите ще се отрази зле на това да правим реформи. А и си отгледахме една каста чиновници, които стават излишни с някои от промените и те ще се съпротивляват на това.

Не трябва да уволним един етаж хора, това, разбира се, е страничен ефект. Говорим за политическа воля. Имаме документ, който се казва “България 2030”, и бе записано, че икономическият растеж и догонването са ни приоритет. Как от 50% от европейското равнище да достигнем например 75%. Но сега е моментът за съзидателно разрушение, защото говорим за огромен скок в развитието. И вече няма извинения, че оставаме в XIX век, че децата нямат достъп до лаборатория по химия, че няма средства за учебна база в университетите, че някой регистър не може да се цифровизира. Трябва обаче да се покаже и обясни как той ще промени извършването на определена услуга или дейност в интерес на бизнеса и на хората, което е крайната цел. Това е голяма промяна, която не се случва с чакане, мотаене, а иска радикални действия. Ние имаме системни проблеми, които пречат на икономическия ни растеж. Правителството ни дори ги е признало в документи, има доклади, писани от икономисти в различни европейски институции, които също ги описват. Ето сега няма извинение. Защото досега бюджетът, текущата икономическа политика вървеше в един коловоз, европейските програми, писани преди години - по друг. Естествено, че тогава фокусът на министри, чиновници и кметове, а и част от бизнеса беше върху “усвояването” на наличното, вместо върху подобряване на дългосрочните предпоставки за просперитет.

- Какво трябва да бъде съотношението кредити и грантове - много мнения се чуха, че ние изоставаме с грантовете и наблягаме на заемите. Спасителният план ще промени ли това съотношение и в полза на кое?

- Финансирането на спасителния план е отделна тема, този нов инструмент дава грантове и кредити при благоприятни условия. Той позволява част от една инвестиция да бъде направена с грантове и друга част - със заем. Аз обаче мисля обратното  развратихме институции, общини и бизнес с грантове. Погледнете толсистемата, водоснабдяването, пречиствателните станции - във всеки момент, в който се търсят инвестиции, веднага се среща отпор, ако трябва дори лев да се плаща от ползвателите. Някак много хубаво ни стана да имаме безплатни магистрали, безплатни тунели, безплатни пречиствателни станции, безплатни депа за боклук, дори метро - нека не забравяме, че софийското метро, с изключение на една инвестиция по японски заем, е финансирано от европейския данъкоплатец. А реално то е една транспортна услуга, която би трябвало да се финансира поне отчасти със собствени средства от данъците на софиянци, и на пътниците, разбира се.

- Няма ли да доразвратим бизнеса си с този държавен капитализъм, който е в разцвет след кризата - държавата се връща, тя те затваря, отваря, крепи те, вдига те, сваля те?

- Новият европейски инструмент наистина дава един голям ресурс на правителството да харчи. Ако трябва да вдигнеш данъците, за да направиш разход, има вътрешен отпор, хората питат дали това е наистина приоритет, има ли риск от неефективно насочване. Когато парите са от другаде, по-лесно минава тяхното харчене. У нас цели бизнеси се крепят на европейско финансиране - вижте строителите на пречиствателни станции, спортни зали, басейни, саниране на детски градини. Рискове има безспорно и затова е важно какви приоритети ще се заложат, или просто ще се създадат нови клиентелистки кръгове, както се случва, като се каже, че има европейска програма. Вижте какво става в земеделието - ако някоя година кажеш, че се финансират трюфели, всички стават гледачи на трюфели, друга година - орехи - всички садят орехи. Като се появи програмата за биоземеделие, четири пъти се увеличиха за три месеца био земеделците. Това е дългосрочен риск, неизбежно е до известна степен. Затова се гледа крайният резултат - да се развива онова, което ни дава за 10, 20, 50 г. шансове за растеж, и да подобряват условията за инвестиции, а не да съществуват сами за себе си.

- Трябва ли и време ли, ако трябва, да се откажем от плоския данък и да въведем пропорционално облагане, както и да вдигнем прага по ДДС?

- Не знам кой би го предложил сериозно, имаме данъчна система с обща рамка, която устоя на кризата от 2008-2009 г., на дълговата криза в еврозоната, драмите с Гърция, фалита на КТБ. Данъчната система трябва да отговаря на няколко прости условия - да позволява събиране на приходите, да позволява малко злоупотреби и измами и да насърчава хората да инвестират и работят. Такава система най-общо предполага ниски данъчни ставки, но широка данъчна основа - така облагаш всички честни данъкоплатци, но с ниски размери на данъците. Същевременно ефективна социална политика се прави през разходите в бюджета - можеш да правиш прецизни програми, които подкрепят семейства в неравностойно положение, да насърчаваш социално включване, достъп до здраве и образование, да помагаш за отопление зимата, и така нататък. А данъците са инструмент - те осигуряват ресурса, за да може да се финансират тези разходни политики. Всякакви инициативи за нови данъци или промяна на структурата на действащите трябва да се оценяват от тази гледна точка. Иначе какво искаме - да кажем на тези, които се трудят - ще ви накажем.

       CV

- Роден през 1976 г. в София.

- Завършил е УНСС

- От 1996 г. работи като изследовател и икономист в Института за пазарна икономика

- Многократно е консултирал международни инвеститори за общия политически риск в България и условията за правене на бизнес

- От 2004 г. е управляващ съдружник и икономически анализатор в изследователската и консултантска група Industry Watch.

- Един от основателите на Българската макроикономическа асоциация

Най-четени

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Двойни суми ще се раздават през лятото Месечната пенсия вече може да бъде получавана в EasyPay. Tова е възможно само с попълване на едно заявление в най-близката каса. Прехвърлянето се извършва чрез договор между ЕasyPay и НОИ, което улеснява заявителя. Така навършилите пенсионна възраст могат да избегнат попълването на излишни документи

36 туристи с COVID-19 минали през Кулата към Гърция, 20 от тях са сърби

36 туристи с COVID-19 минали през Кулата към Гърция, 20 от тях са сърби

36 са туристите, които са влезли в Гърция, и след направен тест за коронавирус, се оказали положителни за последните 24 часа. Всички те са тествани на граничния пункт "Кулата-Промахон". 20 от тях са сръбски туристи. Гърция от днес сутринта забрани влизането на сръбски граждани на своя територия, заради бума на заразата в Сърбия

8442-ма хванати в капана Чирпан - Стара Загора: с тежки глоби, при разрешени уж 140 км/ч.

8442-ма хванати в капана Чирпан - Стара Загора: с тежки глоби, при разрешени уж 140 км/ч.

Лош проект отпреди 30 години, изпълнен преди 10 години проблемно от дъщерна фирма на “Трейс груп” прави асфалта на вълни В сезона на отпуските “24 часа” подготви полезно четиво: Виж "Капаните на магистралата" в съботния очерк l Кой участък от магистралите “Тракия" и “Хемус”, кога и от коя фирма е построен l Кой е ръководил АПИ по това време l

Еврокомисията приема нови извънредни мерки в подкрепа на лозари и винари

Еврокомисията приема нови извънредни мерки в подкрепа на лозари и винари

Европейската комисия прие допълнителен пакет от извънредни мерки в подкрепа на лозаро-винарския сектор след кризата с коронавируса и последиците от нея за сектора. Лозаро-винарският сектор е сред най-силно засегнатите хранително-вкусови сектори поради бързите промени в търсенето и затварянето на ресторанти и барове в ЕС

Гръцки експерт: Гърция с 80% по-малко туристи в сравнение с миналата година

Гръцки експерт: Гърция с 80% по-малко туристи в сравнение с миналата година

80% по-малко туристи посреща Гърция към днешна дата в сравнение с миналата година. Тогава страната са посетили 30 млн. туристи. Очакванията за този сезон са да бъде регистрирана поне 1/6 от този брой. Данните съобщи социологът проф. Георгиос Плиос, преподавател в Атинския университет, цитиран от БНР

Най-коментирани

Емил Радев: Искаме край за дълговете на физическите лица

Емил Радев: Искаме край за дълговете на физическите лица

Искаме да има край за дълговете на физическите лица от частно правен характер, когато те вече няма как да ги плащат, посочи Емил Радев по повод идеята на ГЕРБ и Обединените патриоти за Закон за личния фалит, цитира думите му Би Ти Ви. „В момента в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник. Човек

Петролната асоциация: Има опасност от недостиг на горива в страната

Петролната асоциация: Има опасност от недостиг на горива в страната

Има опасност през есента да се стигне до недостиг на горива в страната. За това предупреди юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев, цитира думите му БНР. Причината е, че те няма да могат да изпълнят новите изисквания за видеонаблюдение в данъчните складове до 13 септември, когато изтича срокът

"Енерго-Про" предупреждава клиентите за фишинг атаки от името на компанията

"Енерго-Про" предупреждава клиентите за фишинг атаки от името на компанията

Недобронамерени лица приканват по имейл за споделяне на банкови детайли  В "Енерго-Про" са постъпили сигнали от клиенти за получени имейли от нейно  име, които съобщават за „надвзети“ суми и приканват за споделяне на лична информация и последване на зловреден линк с цел възстановяване на сумите, съобщават от компанията

Джеф Безос стана рекордно богат - с $ 489 млн. за 3 дни

Джеф Безос стана рекордно богат - с $ 489 млн. за 3 дни

Състоянието на изпълнителния директор на „Амазон“ Джеф Безос скочи до нов исторически рекорд от 171,6 милиарда долара, предаде агенция „Блумбърг“, като се позова на изчисления от изготвяния от нея рейтинг Bloomberg Billionaires Index (BBI). Така според източника предишният рекорд, постигнат на 4 септември 2018 г

Шефове на “Енерго-Про” в срещи онлайн с кметове за излизане на малкия бизнес на пазара на ток

Шефове на “Енерго-Про” в срещи онлайн с кметове за излизане на малкия бизнес на пазара на ток

Компанията наваксва модернизацията на мрежата, забавена заради пандемията Членовете на УС на “Енерго-Про” Ангел Ангелов, Анжела Тонева и Георги Коршия в онлайн разговор с кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев. Мениджърите на “Енерго-Про” обсъдиха с кметовете на Добрич и Горна Оряховица Йордан Йорданов и Добромил Добрев излизането на малкия

Втори опит за нов председател на КЕВР през юли

Втори опит за нов председател на КЕВР през юли

След отказа на Пламен Младеновски се очакваше това да стане през септември Все пак до края на юли, а не през септември парламентът най-вероятно ще избере нов председател на КЕВР. В сряда депутатите от енергийната комисия гласуваха нови правила за предлагане на кандидати за шеф на регулатора и за изслушване на кандидатите за членове

Васил Велев: Не се очаква увеличение на безработицата наесен

Васил Велев: Не се очаква увеличение на безработицата наесен

Наесен благодарение на новите мерки за подпомагане на бизнеса не се очаква увеличаване на безработицата, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. В студиото на "Още от деня" по БНТ той направи анализ на икономическите показатели у нас по време на пандемията. Най-ниското равнище на икономиката в кризата

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Най-важното при управлението на боклуците е да се даде думата на истинските експерти и еколози, а не на фалшиви „псевдозелени“ активисти, казва лицето на проекта "Нулеви отпадъци" Създателите на проекта „Нулеви отпадъци“ кандидатстват за финансиране. Ако бъде получено, се планира да се изработи първият прототип

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

На остров Тасос са потвърдени 4 случая на туристи, които са дали проби за тестване при влизането си в страната. Става дума за сръбски и български туристи. Те нямат симптоми и са настанени в определения за карантиниране хотел на острова, предава БТА. Тревога предизвикват у местните общности случаите на коронавирус сред туристи

Американски дипломати купуват български стоки (Снимки)

Американски дипломати купуват български стоки (Снимки)

Купуваме българското! Нашите американски дипломати обичат България и продължават да подкрепят местната икономика на фона на ситуацията с COVID-19. Това пише във фейсбук страницата на американското посолство в София.  "Ние сме рамо до рамо не само като стратегически партньори, но сме и част от всекидневния живот на България

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Най-важното при управлението на боклуците е да се даде думата на истинските експерти и еколози, а не на фалшиви „псевдозелени“ активисти, казва лицето на проекта "Нулеви отпадъци" Създателите на проекта „Нулеви отпадъци“ кандидатстват за финансиране. Ако бъде получено, се планира да се изработи първият прототип

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

На остров Тасос са потвърдени 4 случая на туристи, които са дали проби за тестване при влизането си в страната. Става дума за сръбски и български туристи. Те нямат симптоми и са настанени в определения за карантиниране хотел на острова, предава БТА. Тревога предизвикват у местните общности случаите на коронавирус сред туристи

Министър Димитров: Тази година всичко по Черноморието е най-малко

Министър Димитров: Тази година всичко по Черноморието е най-малко

Тази година всичко по Черноморието е най-малко - най-малка е посещаемостта, най-малко е строителството, най-малко там е потреблението на електричество, каза за сутрешния блок на Нова тв министърът на околната среда Емил Димитров. Стоя зад текстовете към Закона за изменението на биоразнообразието, които внесох в МС

Великобритания възобновява износа на оръжия за
Саудитска Арабия

Великобритания възобновява износа на оръжия за Саудитска Арабия

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА. Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за

Джонсън към Меркел: Ще търгуваме с ЕС, както с Австралия, ако няма споразумение

Джонсън към Меркел: Ще търгуваме с ЕС, както с Австралия, ако няма споразумение

Великобритания ще търгува с Европейския съюз при същите условия като Австралия, ако не бъде постигнато споразумение, каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той заяви това в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината

Над 200 сгради в центъра на София без топла вода до 15 септември

Над 200 сгради в центъра на София без топла вода до 15 септември

В 25 блокове и кооперации тя вече е спряна, за други 180 - от 23 юли Столичната топлофикация спря вчера топлата вода в 25 сгради в центъра на София. Душовете ще са студени от 7 юли до 23 август заради втория етап от реконструкцията на подземните комунални съоръжения в района на ул. „Гурко“ и ул. „6-ти септември“

ВяЕЦ “Свети Никола” произведе близо 28% повече енергия

ВяЕЦ “Свети Никола” произведе близо 28% повече енергия

Най-големият вятърен парк в България през първите 6 месеца на 2020 г. осигури 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ “Свети Никола”, произведе близо 28% повече енергия за първите 6 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г

Плащаме за парно и топла вода според реалното потребление

Плащаме за парно и топла вода според реалното потребление

От началото на 2027 г. домакинствата, ползващи централно топлоснабдяване, трябва да имат уреди за дистанционно отчитане Новата европейска директива, свързана с енергийната ефективност, ще изпрати в историята изравнителните сметки. Според нея от началото на 2027 г. всички домакинства, ползващи централно топлоснабдяване

Как да намете безработен и държавата да плаща 3 месеца заплата от 610 лв.

Как да намете безработен и държавата да плаща 3 месеца заплата от 610 лв.

Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца. Условието е те да наемат безработен служител, който е записан в бюрата по труда в страната.  За  програмата са отделени 160 млн. лв

Катя Димитрова: Рекламните  бюджети ще  са по-свити поне до края на годината

Катя Димитрова: Рекламните бюджети ще са по-свити поне до края на годината

"Интерпартнерс груп" спечели 3 рекламни конкурса въпреки извънредното положение, казва основателката на компанията, която е и управляващ съдружник в нея Катя Димитрова е основател и управляващ съдружник в комуникационната компания “Интерпартнерс груп”. От 2016 до 2018 г. е председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА)