Една от основните цели в последните години на управлението е приемането на еврото като валута в България. Затова обаче трябва да извървим много дълъг път, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред NOVA.

В България се извършиха няколко стрес-теста от ЕЦБ и ЕК . Чрез тях трябва да се провери състоянието на банките в България. 4 минаха този тест напълно безпроблемно.

Целта е през юли месец България да бъде в чакалнята на Еврозоната, посочи Караниколов. 

Ако България влезе в чакалнята за еврозоната, това означава много по-добър кредитен рейтинг за България, добави той. 

Изключително важно за нас е влизането в чакалнята. Сигурен съм, че влизането на България ще й донесе много по-добър имидж.

Сигурен съм, че ще появят големи инвеститори, които ще имат интерес от банките в България. Колкото повече инвеститори имаме, това означава толкова по-високи доходи.

Ако България влезе в чакалнята, това е наистина положително за нас. Няма как обаче от утре да се приеме еврото, но няма и да се вдигнат цените при приемане на еврото.

Кредитният рейтинг на България не беше намален, той ще върви само нагоре, каза Караниколов.

Прогнозите са, че тъй като България влезе в изключителна кондиция в кризата с коронавируса като макроикономическа и финансова стабилност, България още следващата година бързо ще възстанови и БВП и икономическия си растеж. Разбира се тази година ще е тежка, добави Караниколов.