През август ще бъдат пуснати първите 8 станции на третия лъч на метрото от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Красно село“. Това каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

„Строителните работи по третия лъч на метрото са приключили, както и монтажът на оборудването. Изпитанията са направени и всичко е готово. Има дребни работи, свързани с обучение на персонала, които трябва да се свършат, както и технически въпроси. Предвидено е през август месец да бъде въведен в експлоатация първият участък от 8 км с 8 станции от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Красно село“ през центъра на града“, посочи той.

„Има въпроси, които трябва да бъдат решени, трябва и специалистите, които се занимават със самия пуск от „Сименс“ да пристигнат, защото трябва да участват в процеса, но всичко е готово. Сега обучаваме специалисти по автоматика и машинисти. Това също вече е на финала.

Нашата цел е първо практичността – метрото трябва да си върши работата, но то трябва да бъде и приятно за хората. Стараем се всеки следващ участък да бъде по-добър. Имаме изключително добри проектанти, архитекти и строители. Това, като го съберем това и нашата работа по контрола и управлението на проекта, се получава това, което е“, допълни още Братоев.

При строежа специалистите са се срещнали с подводни води и други препятствия. Изпитанията са приключили.

Метрото ще се пуска на етапи, уточни Братоев. Първо ще бъде пуснат участъкът от "Овча Купел" до "Красно село", като се очаква той да се ползва от 90 000 души дневно.

Отлив от 300 000 пътника дневно е имало в метрото в пика на пандемията през април. Възстановяване на пътникопотока Братоев очаква през септември. Вечер станциите се дезинфекцират, както и влаковете, които влизат в депо.

За последните десет години са изградени 34 километра метро. Как ще се развива метрото зависи от средствата, по думите му, но метрото освен да си върши работата, трябва да е приятно и за хората, смята Братоев.