Информационната система на кадастъра и Имотния регистър ще бъдат свързани автоматично със системите на голям кръг от държавни и общински служби, така че всяка сделка по прехвърляне, делба, наследяване и др. ще бъде автоматично отразявана и в други регистри. Това предвижда проект на нова наредба за условията и реда за създаване и поддържане на информационните масиви на кадастъра, която е пусната за обществено обсъждане.

Текстът предвижда служителите на другите ведомства да имат отдалечен достъп до информационната система на кадастъра. Например общинските данъчни ще узнават веднага, когато има прехвърляне на вещни права върху недвижим имот, така че да задължат новия собственик с плащането на данък сгради и такса смет. Общинските служби по земеделие и горските също ще имат достъп до системата, така че ще узнават автоматично за всяка делба или за промяната на предназначението на земеделски и горски земи.

Предвидена е и директна връзка на НАП, така че данъчните ще следят както собствеността над имотите, така и учредените или заличени ипотеки върху тях. Създава се и връзка със социалните служби, така че служителите там ще могат да проверяват дали кандидатът за социално подпомагане притежава имот в рамките на цялата страна. Предвидена е и връзка с Националния институт за недвижимо културно наследство, така че ще се следят директно сделките по прехвърляне на имоти - паметници на културата.