"Луфтханза" (Lufthansa) предупреди, че спасителният пакет от 9 милиарда евро може да е в опасност заради критиките от ключов акционер. Днес авиокомпанията призова акционерите да вземат участие в извънредното събрание идната седмица, предаде "Асошиейтед прес".

"Луфтханза" е съгласувала плана, чрез който правителствен стабилизационен фонд ще получи дял от 20 процента. Сегашните акционери обаче трябва да одобрят спасяването на 25 юни.

В момента превозвачът очаква присъствие на събранието под 50 процента. А предвид изявления на акционера Хайнц-Херман Тиле, повдигащи съмнения за неговото одобрение, компанията допуска вероятността спасителният пакет да не получи мнозинство от две трети, каквото е необходимо при толкова слабо участие, предава БНР.

Това би означавало няколко дни след годишното общо събрание да се наложи "Луфтханза" да кандидатства за съдебна защита от кредитори по закона за фалитите, ако незабавно не бъде намерено друго решение, посочва превозвачът.

Компанията спешно призовава всички акционери да упражнят правото си на глас. При присъствие от над 50 процента е необходимо само обикновено мнозинство.

Германският инвеститор Хайнц-Херман Тиле остро разкритикува спасителната сделка за "Луфтханза" с аргумента, че вече е увеличил дела си в групата до над 15 процента и се надява да бъдат проучени алтернативни варианти, припомня "Ройтерс".