Консервативният кино документалист Майкъл Пак, който преди две седмици бе утвърден за директор на американската агенция за глобални медии, отстрани ръководителите на четири от петте мрежи под негово ръководство, включително на Радио "Свободна Европа". В понеделник - веднага след като пое поста - подадоха оставка ръководителите на "Гласът на Америка".

Освен това Пак е уволнил ръководителя на технологичната група към US Agency for Global Media (USAGM) и е подменил надзорния съвет, в който влизаха различни представители, включително на двете големи партии в САЩ. Вместо това смятаният за лоялен на президента Доналд Тръмп директор е вкарал в борда хора, препоръчани от Белия дом, сред които и член на организацията Liberty Counsel Action, известна с дълбоко консервативни възгледи на християнската десница и анти ЛГБТ позици, съобщиха водещите американски медии, цитирани от "Дневник".

Това повдига въпрос за редакционната независимост на работещите за многомилионна ауудитория по света медии, финансирани с дарение от Конгреса. Освен това критици на администрацията казват, че Пак бързо оправдава опасенията, че Тръмп иска да превърне тези медии в рупор за възхвала на неговата администрация, докато това всъщност е изрично забранено от статута на "Свободна Европа", "Гласът на Америка" и другите в групата.

Кой беше уволнен

Всичко се разигра на 17 юни и бе кръстено "нощната касапница в сряда".

Тогава е решено да бъдат отстранени:

- Джейми Флай от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода",

- Бей Фанг от Радио "Свободна Азия",

- Алберто Фернандес от Middle East Broadcasting Networks,

- Емилия Васкес от Office of Cuba Broadcasting

- Либи Лиу от Open Technology Fund, защитаващ свободата в интернет по света.

- Аманда Бенет и Сандра Сугавара, директор и зам.-директор на "Гласът на Америка", напуснаха в понеделник.

Пак не дава мотиви за решението си, какво прави и защо го прави, а само се позовава на правомощията, които му давал мандатът да ръководи.

Лиу бе обявила миналата събота, че подава оставка, приета същия ден от управителния съвет, и ще напусне поста в средата на юли. Въпреки това в сряда бе отстранена незабавно от новото ръководство. Фанг и Васкес се очаква засега да останат в редакционния екип, но е възможно да бъдат отстранени от новите директори, назначени в сряда.

Аманда Бенет, носителка на "Пулицър", и заместничката ѝ Сандра Сугавара напуснаха без да посочат причина, но медията бе системно атакувана напоследък от Тръмп, че разпространявала китайска пропагандаза пандемията. В действителност Пекин непрекъснато критикува дейността на VOA и налага ограничения върху дейността на журналистите ѝ.

Флай се задържа начело на "Свободна Европа" по-малко от година, защото пое поста на 1 август 2019 г. Той бе съветник на сенатора републиканец Марко Рубио и отстраняването му, както и това на Алберто Фернандес, също републиканец, се коментира като неочаквано.

Като необичайно CNN определя безсрочното замразяване на разходите, за което съобщава източник на медията. Нерядко нов директор замразява назначенията в компания, но разходите - освен тези за оперативна дейност - спират хонорарите за външни сътрудници и съвместни проекти с други медии. Това може да прекъсне буквално за седмици партньорства, изграждани с години.