Джапан еърлайнс (Japan Airlines Co.) планира да предостави в началото на юли близо 150 000 йени (1400 долара) специални надбавки на около 36 000 души или почти всички служители на превозвача и компаниите от групата, съобщиха днес източници, цитирани от Киодо.

Мярката има за цел да повиши морала на служителите, като в същото време авиокомпанията ще намали наполовина летните бонуси спрямо миналогодишните заради силния спад на приходите, предизвикан от пандемията от коронавирус, твърдят източниците.

Председателят Йошихару Уеки и президентът Юджи Акасака няма да получат бонуси, а другите ръководители ще орежат бонусите си със 70 процента, предава БТА.

Изплащанията на надбавките ще възлизат на общо около 5 милиарда йени. Джапан еърлайнс се надява парите да помогнат и за компенсиране на комуникациите и други разходи, свързани с дистанционната работа.

От март компанията насърчава служителите да работят от вкъщи в опит да сведе посещаемостта в офиса до 60 процента или по-ниско, припомня Киодо.

За първите три месеца на годината японският превозвач отчете чиста загуба от 29,9 милиарда йени, оставайки на червено за четвърто поредно тримесечие за първи път откакто през 2012 година отново излезе на борсата след фалит.

В петък Джапан еърлайнс съобщи, че се стреми да привлече 500 милиарда йени от кредитори, за да укрепи финансовите си позиции, в момент когато трябва да се справи със спад на търсенето заради пандемията.

Също като други авиокомпании, и Джапан еърлайнс намали значително вътрешните и международните си полети.

Още от този месец обаче японският превозвач очаква възстановяване на пътникопотока по вътрешните маршрути, след като в петък правителството отмени и последните препоръки да не се пътува вътре в страната.