До края на годината чакат общо 16 400 полета, които да докарат 2,5 млн. чужденци

Завръщането на организираните в големи групи чужди туристи в България все още остава само в бъдеще време.

Към момента предвидените чартърни полети към летището във Варна все още са със статус “отменени” по решение на туроператорите, съобщиха от аеропорта. Според информацията в момента в морската ни столица кацат само редовни полети на две авиокомпании. Основните дестинации, които се обслужват, са Германия, Италия, Англия, Нидерландия.

Първите чартъри на варненското летище трябва да кацнат на 29 юни, като по предварителни даннни се очакват над 6400 предвидени чартърни полета за целия летен сезон. Пак по предварителни данни на концесионера във Варна и Бургас се очаква 35% спад на полетите.

Вчера бе отменен и предвиденият първи чартър с туристи от Рига, който трябваше да кацне в Бургас. Почиващите трябваше да бъдат настанени в хотели от Бургас до Златни пясъци. Имаше и планирана специална програма за първите 145 души, които да бъдат посрещнати с питка и рози.

Решението за отмяна на полета е взето в Латвия заради големия брой новорегистрирани болни с коронавирус в България. Данните сочели, че у нас има 15,7 заболели на 100 000 души за последните две седмици. Заради увеличените случаи туристите от Латвия рискували да бъдат поставени под 14-дневна карантина при завръщането си. Това станало причина за отмяна на полета.

На 26 юни се чакат други чартъри пак в Бургас, самолетите са от Амстердам и различни градове в Германия. На 27 юни би трябвало да има полети пък от Германия. Във Варна се чакат туристи от Германия на 29 юни.

Заявените полети до морските ни летища до края на септември са около 10 600 в Бургас и 6400 във Варна. Наскоро правителството реши да субсидира с 35 евро на празна седалка в чартърите.

Около 38% от чуждестранните туристи се завръщат в България, а това говори, че са останали доволни от предлаганото качество и обслужване. Това заяви пък по Би Ти Ви в неделя Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Драганов посочи, че се очаква у нас да кацнат над 16 хил. чартърни полета с чужденци до края на годината. С тях щели да пътуват 2,5 млн. туристи, а браншът очаквал още толкова чужденци с друг транспорт.

“Към момента туризмът отчита 17% спад за март, април и май, но последните две седмици са много обнадеждаващи по отношение на вътрешния пазар - има около 170 хил. пътувания, каза още Драганов.

От днес е планирана мащабна рекламна кампания на България в съседните страни и на ключови пазари - Германия, страните от Вишеградската четворка, Великобритания, скандинавските страни и др., която привлича вниманието най-вече върху сигурността и безопасността на лятната почивка в страната. Тя е едновременно в социалните мрежи и по телевизионни канали.