Докато няма еврорегулации какво може да плащат здравните каси, този сектор ще разчита на двустранни споразумения

Първите гости от Германия по такъв договор дойдоха през февруари

В Европа единствено Исландия разполага с минерални извори с по-голям общ дебит, отколкото България - това е доказано от много сравнителни изследвания.

У нас този дебит е малко над 5000 л/сек, което е горе-долу водоснабдяването на голям град.

Но, за съжаление, половината от тази вода у нас все още изтича, без да бъде оползотворена за балнеологични нужди. Това от своя страна превръща спа и уелнес туризма в този дял от туристическата индустрия, който има огромен потенциал за развитие. И това се осъзнава от все повече родни предприемачи в тази индустрия.

Всъщност няма и как балнеологичният и изобщо здравният туризъм да са кой знае колко развити особено в Източна Европа, защото те са сравнително ново явление. Мощно начало за развитието им се даде през 2011 г., когато е приета европейската директива за трансграничното здравеопазване. Според нея страните членки трябва да осигурят свободен достъп на всички граждани на ЕС до лечение на територията на целия съюз.

В резултат от практическото прилагане на директивата през следващото десетилетие страни като Унгария, Чехия, Полша, Латвия, Румъния и България започнаха бурно развитие на този нишов дял от туризма.

Има много предпоставки

за привличането, и то на

платежоспособни туристи

най-вече от Европа

да посещават спа курорти и отделни спа комплекси или хотели у нас, както и в други страни от нашия регион.

На първо място застаряващото население на Европейския съюз има нужда от здравни грижи, които в течение на следващите години ще се увеличават.

Според изследването Global Welness Index за 2018 г. делът на туристическите пътувания на европейски граждани, свързани със здравеопазване и балнеолечение, е около 3 пъти по-висок, отколкото е този дял при гражданите на САЩ и Канада или на Азия.

При това става дума за предимно възрастни хора - платежоспособни и с достатъчно свободно време. Те нямат проблем да почиват някъде 10, 15 или повече дни, за разлика от младите, при които през последните години има тенденция да се насочват предимно към уикенд пътувания. Външен басейн на един от хотелите в Девин

Външен басейн на един от хотелите в Девин

Специално

за България

балнеологичният и уелнес

туризъм дават доста

голяма добавена стойност,

тъй като елиминират основния недостатък на родния туризъм - твърде кратките активни сезони. Спа туризмът е целогодишен и дори таласотерапевтичните процедури, т.е. терапиите с морска вода, кал, луга и други морски продукти могат спокойно да се провеждат и извън активния морски сезон, който у нас е горе-долу два месеца.

А в планинските или равнинни спа курорти у нас сезонът е на практика без значение. Така или иначе по-голямата част от минералната вода у нас е с температура около и над тази на човешкото тяло. В България обаче има и една друга специфична особеност на този вид туризъм - базата е сравнително модерна, тъй като изграждането получи тласък едва през последните години и се дължи предимно на частната инициатива.

Което означава, че има мотиви да се поддържа в добро състояние. В същото време обаче квалифицираният персонал, изграждан и придобивал опит десетилетия наред в държавните санаториуми, е налице, и всичко това създава условия за предлагане на много качествени услуги. Минералният плаж във Варна е на морския бряг.

Минералният плаж във Варна е на морския бряг.

Според данни на НСИ

във всички градове

има специалисти по

физикална терапия

и рехабилитация. От 2010 г. насам техният брой, особено в някои области, се увеличава. Например в Кърджали тези специалисти са се удвоили за 10 години, а в Смолян и в Благоевград са се увеличили с над 50%.

Всичко това са, разбира се, са само предпоставки за развитието на спа туризма - съвсем друг е въпросът как България ще се възползва от тях. Във всеки случай според Световната организация по туризъм през миналата година световният пазар на медицинския туризъм, част от който е спа и уелнес туризмът, се оценява на около $ 37 млрд. Той е обречен да расте и се очаква до 2026 г. оборотите в него да се увеличат с още 22%, т.е. да стигнат поне до около $ 42 млрд. Центърът на Велинград е реновиран по европейски програми.

Центърът на Велинград е реновиран по европейски програми.

В същото време специалистите на организацията посочват, че

този пазар ще се мести

все повече на изток

Т.е. основните места в света, в които ще се предлагат такива услуги, ще са Югоизточна Азия, а в Европа - Източна Европа. Докато потребителите ще са обитатели предимно на западното полукълбо.

Силен напредък на спа туризма в България обаче едва ли ще може да се види, преди да се разреши един основен въпрос - реимбурсацията на колкото се може повече спа процедури. У нас в момента НЗОК възстановява разходите за физиотерапия, ако е назначена от лекар специалист, но не и истинските спа, уелнес и таласотерапевтични процедури.

Независимо че те имат същата и дори по-висока успеваемост за лечението на редица заболявания и за туширане на последиците от травми. Имат успехи и при хронични заболявания, и при профилактика.

Това не е само български проблем. И на европейско ниво няма регулация какви спа процедури може да плащат здравните системи. Докато не се разреши, алтернатива ще са двустранните споразумения със здравните каси на други държави за поемане на разходите за процедури у нас.

Пример за това е подписаното в края на миналата година споразумение с немските здравни каси с посредничеството на Българо-германската търговско-индустриална камара и нашето Министерство на туризма. Лечебната луга в Поморие и край Бургас е привлекателна за спа туристите.

Лечебната луга в Поморие и край Бургас е привлекателна за спа туристите.

Впрочем първите немски гости по тези съвместни програми дойдоха през февруари в курорта Албена. Коронакризата прекъсна временно тези посещения, но с вдигането на забраните спа туризмът несъмнено ще получи отново силен тласък.

Родопите: прекрасна планина и горещи извори

Водата в Девин се появява от 70 0 метра дълбочина

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Ако търсите незабравима почивка, която съчетава красотата на планината и лековита минерална вода, отидете в Родопите.

Девин е един от тези центрове на спа туризма у нас. В землището му се намират 4 минерални извора. Тяхната вода се появява на повърхността от 700 метра дълбочина и е с температура 44 градуса, а дебитът - 15 л/сек. Четирите топли извора са в основата на местната икономика - бутилиране и лечение.

Водите са подходящи за лечение на сърдечносъдови болести и нарушения на нервната система. Лекува и опорно-двигателния апарат, кожни проблеми, заболявания на половата система, стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни пътища, диабет, подагра, затлъстяване.

Лечебните качества на девинските извори са заради

средната

минерализация,

слабата киселинност и високата температура. В града има два открити басейна с топла минерална вода. От няколко години в центъра на града функционира и единственият у нас планински термален аквапарк. При реставрацията на банята на Сюлейман Великолепни е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика.

При реставрацията на банята на Сюлейман Великолепни е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика.

Водният комплекс разполага с 6 басейна с минерална вода, пързалки и водни атракциони.

Девин има 5 модерни спа центъра, които предлагат всички процедури за водолечение, козметика и масаж. В 3 от тях всички над 40 процедури се извършват под контрола на лекари. В Девин има база с общо над 2000 легла в малки хотели и къщи за гости.

От 3 години чрез изцяло нов тръбопровод от 12 км от извора в Беденските минерални бани водата е докарана в местните спа центрове. Тя е с температура 76 градуса и е флуорна, с леко кисела реакция поради съдържание на въглероден двуокис.

Минералната вода от Беден помага за лечение на заболявания на храносмилателната система, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни.

Всички хотели с 4 и 5 звезди в Пампорово имат спа и уелнес центрове с термална зона, включваща басейн, джакузи, финландска и инфраред сауна, парна баня и хамам. Всеки ден десетки жители на Хисаря и от други места идват, за да си налеят от лековитата вода.

Всеки ден десетки жители на Хисаря и от други места идват, за да си налеят от лековитата вода.

Най-големият спа комплекс впечетлява с размери и екстри. Той е на 3 нива, работи целогодишно и е с най-големия басейн в курорта, билкова сауна, кедрова сауна, инфрачервена сауна, арома- и финландска сауна, билкова баня, сауна парилка, релакс зона с дървени вани, турска баня, контрастен душ, солна стая, джакузи, хоризонтален душ, расул стая, самостоятелни джакузита, масажни кабинети, фитнес център, програмиран достъп до различните видове помещения и др.

Топлият минерален извор в центъра на село Баните е познат от римската епоха, за което свидетелстват стилът на каптажа на римската баня и обилната монетна циркулация в района.

Водата е с

температура

35-43 градуса

Тя съдържа азот, хидрокарбонати, сулфатни, натриеви, калиеви и флуорни съединения.

Разнообразното съдържание я прави подходяща за профилактика и лечение на широк спектър заболявания: на опорно-двигателния апарат, на стомашно-чревния тракт, на периферната нервна система и интоксикации - отравяне със соли на тежки метали, остеопороза, намален калций в костите, кариес.  

В Баните е изградена модерна балнеосанаторна база с курортна поликлиника с над 150 легла. Балнеолечебницата разполага с открит и 2 закрити басейна, тангенторни вани, водопийна зала, модернизирани кабинети за ултразвукова диагностика и ЕКГ апаратура.

В санаториума, който работи и по

програми за

лечение на НОИ,

по клинични пътеки

и на свободен прием, има басейн, съоръжения за подводна гимнастика, 52 вани, 2 рехабилитационни отделения, физиотерапевтичен сектор и рехабилитационни кабинети.

Обслужват се от лекари, медицински сестри, двама кинезитерапевти, 4-ма рехабилитатори, както и от външни хабилитирани лица - ревматолог, кардиолог. В селото и около него има близо 700 легла в хотели и квартири за туристи.

Част от тях работят в сътрудничество с балнеосанаториума и разполагат със собствени спа центрове.

Баните е изходен пункт за излети до красивите околности - връх Свобода, връх Вешката, Рожен, Хайдушки поляни, Дяволския мост южно от селото, където бе сниман филмът “Време разделно”, рибарника и микроязовира в село Давидково, ловното стопанство “Кормисош”.

Във Варна лечебната вода е за бъбреци, Албена бе първата в спа туризма по Северното Черноморие

ЦАНКО ЦАНЕВ

Здравето чрез вода (санум пер аква) със сигурност е древно откритие. На него се наслаждавали в Египет, Вавилон и Гърция и преди това.

7 квадратни километра са римските терми в древния Одесос, днешна Варна, и това са най-големите бани на Балканите. Освен подовото отопление, горещата минерална вода, местата за политически препирни и залите за консумация термите са били изпълнени с изящни мозайки и статуи на богове. В тях дори е имало храм на бога лечител Асклепий и дъщеря му Хигия.

Днес е сигурно, че минералните извори на Варна са лековити. Пиенето на вода от 33-те чешми е полезно за бъбреците. Това е установило проучване на специалисти от Факултета по фармация към Медицинския университет в града. В изследването са участвали 50 доброволци, които в продължение на 2 месеца са пили вода от местните минерални извори.

В резултат на употребата е отчетена подобрена бъбречна функция, разкри деканът проф. Диана Иванова.

Това са и първите научни доказателства за положителния ефект на водата от минералните извори в града. Варненци пият тази вода от столетия, дори е имало платени носачи на вода от чешмите в Морската градина. Имало е няколко известни бани - съборената Гръцка баня, която е на метри от Римските терми.

До самия централен площад е улицата, на която има сграда в ориенталски стил, наподобяваща джамия. Това е Турската баня.

С течение на времето обществените чешми бяха затворени и сега хората пълнят минерална вода само от тази до басейн “Приморски”. Остана и горещата над 60 градуса минерална вода, която се лее на Крайбрежната алея. Там има душове и минибасейн.  

Курортът Албена е първият ни на Северното Черноморие. В него австрийски туроператор доведе 8500 пенсионери през април 2005-а. Програмата бе осъществена със Съюза на пенсионерите в Австрия. Той избира всяка година дестинация, към която насочва своите членове. Това става след предварително проучване на условията за почивка и хотелската база и спа услугите.

Минералните извори в Албена са с температура до 30 градуса и с общ дебит от 1031 л/сек. Изследванията показват, че това е слабо минерализирана вода, хидрокарбонатно-магнезиево-натриева, с леко алкална реакция и съдържание на окисляеми серни съединения и флуор. Минералните води са бистри, безцветни, с обща водна твърдост 17 немски градуса, но с приятни питейно-вкусови качества.

Според специалистите тази вода лекува смущения на дихателните пътища, сърдечносъдови заболявания, нарушения на ендокринната система, вторични анемии, нарушения на опорно-двигателната система, неврологични заболявания, гинекологични и кожни заболявания.

Австрийските пенсионери се наслаждаваха на перлените вани и калолечението, което се осъществява с лечебна кал от близкия резерват Тузлата.

Над 80 извора правят Велинград столица на спа туризма

Водата е слабо минерализирана, използва се за инхалации и бани

ЛЮБО ИЛКОВ

Със своите над 80 минерални извора, прекрасна природа и чист въздух Велинград безспорно е една от най-предпочитаните дестинации за спа, балнео- и уелнес туризъм у нас. Родопският град посреща целогодишно туристи в стотиците хотели, почивни станции и санаториуми, къщи за гости и квартири.

Централната градска част и инфраструктурата са изцяло подновени по различни проекти и програми. Всички минерални води в курорта са слабо минерализирани. Те са с дълбок произход, кристалночисти и бистри, топли и горещи.

Лечебните извори и техните свойства са познати от дълбока древност. За това свидетелстват археологически разкрития на

древноримски

каптажи

и селищни могили на траките в района.

Във Велинград редица здравни заведения и спа комплекси предлагат разнообразни здравни терапии за лечение и профилактика при проблеми на дихателната система, двигателно-опорния апарат, неврологични заболявания, сърдечносъдови, гинекологични и кожни, ендокринни проблеми, заболявания на отделителната система - бъбречнокаменна болест, стомашночревни проблеми.

Балнеолечението се провежда основно с пиене на минерална вода, инхалации, различни процедури и бани. По правило това става след медицински преглед по назначение от лекар специалист.

Повечето хотелски комплекси са със спа центрове, вътрешни и външни басейни. В града има обществени бани, голяма част от които се ползват за балнеолечение. Често това е по инициатива на самите хора, но и по лекарски предписания. Във Вельова баня, която се намира в кв. “Лъджене”, водата се използва в натуален вид. Въпреки че е 43 градуса, тя не се охлажда.

Процедурите се правят в басейни, вани и душове.

Подобна лечебна практика има и в Кремъчната баня. Там обаче водата се охлажда до 35-36 градуса, защото в натурален вид температурата е 63 градуса. В прословутата кална баня на Велинград, чиято температура е най-висока от всички извори и достига до 84 градуса, е сред най-посещаваните балнеолечебници. Разбира се, след като водата се охлади до поносимите 39 градуса.  

Велинград е и отправна точка за различни туристически дестинации - наблизо са язовирите “Батак”, “Белмекен” и “Доспат”.

Множество са и различните атракции за релакс и почивка, които предлагат и хотелските комплекси в спа столицата на Балканите.

Центрове за балнеолечение в Пазарджишка област има още в общините Брацигово и Стрелча, както и в панагюрското село Баня.

По правило те са профилирани и специализирани за лечение на заболявания според качествата и свойствата на изворите.

Минералните

води в отделните

общини се използват

и за бутилиране

Освен че са с лечебни качества, те са изключително чисти по химични и микробиологични показатели.

Не на последно място е и фактът, че в почти всички общини на областта, където има термални извори, басейните са с минерална вода, която освен за лечение спомага и за пълноценен отдих.

Поморие - море, луга и лековита вода

ДИМЧО РАЙКОВ

Поморие безспорно е столицата на спа туризма по Българското Черноморие. Той е една от визитните картички на града и заема солидна позиция в предлаганите услуги за летовниците освен обичайните плажове, ресторанти и атракциони.

Повечето реномирани хотели са включили в пакетите си прочутите кални бани. Лугата за тях се добива от поморийските езера и се е използвала още в древността за лекуване на много болести. Доказано помага при заболяванията на опорно-двигателния апарат - всички артрози, болки в кръста, остеохондроза - т.нар. шипове, използва се при дископатии, плексити, периратрити и други заболявания на периферната нервна система.

Прилага се и за лечение на мъжки и женски полови заболявания.

Лечебната смес от Поморие представлява лиманна кал, която е уникална с химичния си състав, високо съдържание на сяра и желязо. Това я различава от други кални находища в света, каквито има в Япония, Фланция, Италия и Испания например.  

За лечение калта се използва чрез кални вани и апликации по тялото.

Дотолкова е придобила популярност сред гостите на града, че се продава и пакетирана по магазините в различни разфасовки. Туристите я купуват и като сувенир, за да занесат късче здраве в дома си.

Короната в спа туризма на Поморие е държавният санаториум.

Болницата за рехабилитация е само на 500 м от центъра на града и на 100 метра от морето на брега на солено езеро, откъдето директно се добива лековитата смес.

Капацитетът му е 1000 калнолечебни процедури на ден и е най-големият калолечебен център на Балканския полуостров. Комплексът разполага със 180 легла и е предпочитан от българите, но от услугите му се възползват и чужденците заради прекрасното съчетание на отдих край морето и лечение с висококвалифицирани специалисти.

Уникалният мек климат на Поморие със средногодишна температура от 12 градуса също го прави предпочитан за спа процедури през цялата година.

Легенда: в село Баня Филип Македонски лекувал краката си

На 15 км от Бургас е банята на Сюлейман Великолепни, където церял подаграта

ТОНИ МАСКРЪЧКА,

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Ако искате да видите къде пълководецът Филип Македонски е лекувал болните си крака, задължително посетете разложкото село Баня. То е запазило древната традиция на балнеологията.

В комбинация с величествените Пирин и Рила, чист въздух и минерална вода Баня привлича все повече туристи.

В последните години селището се

утвърди като

най-новата

спа дестинация

у нас. Със 75 извора и неповторима локация - на 5 км от Банско и Разлог, Баня води класацията. В последните години там бяха построени десетки луксозни хотелски комплекси, които се захранват с минералната вода и предлагат богата палитра от балнеопроцедури, закрити и открити басейни и екстри, за да поглези човек тялото и душата си.

Селището е възникнало е още по времето на късната Римска империя. Древноримските колонисти са донесли опита си във водолечението и върху изворите са изградили първите лечебни къпални. В селото може да видите напълно реставрираните римска и турска баня.

Римската има изградена интересна система за отопление. В стените са вградени канали, по които минавала водата и така се затопля допълнително помещението. В стените има изградени ниши, където къпещите се оставяли дрехите си. В банята има смесител за водата, запазен и до днес - през него минавали топлата и студената вода. Басейнът е със запазена настилка на дъното, направен е така, че да се самопочиства.

Легенда разказва, че Филип Македонски е идвал тук да лекува болните си крака. Заслуга на римляните са разцветът на балнеологията и използването на лечебните качества на водата, които са популярни и до днес.

Водата в различните извори е с температура от 37 до 59 градуса. Тя е бистра, приятна за пиене и е подходяща и за външно балнеолечение, и за спортно-оздравителни процедури. Благоприятства профилактика на хронични възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, следоперативна профилактика на счупвания, изкълчвания, натъртвания, ревматизъм, ишиас, лумбаго, дископатия, гръбначни възпаления.

Препоръчва се и за хронични гинекологични заболявания, както и на нервната система, камъни в бъбреците, заболявания на черния дроб и стомаха, акне, псориазис.

С такава вода е захранена и турската баня, известна още и като Муртина баня. Предполага се, че е изградена през XVII век с два входа заради

поверието на

турците да влизат

с левия крак

през лявата врата,

преди да се изкъпят, а след това излизали през дясната.

За топлото водозахранване нa турската баня се ползвала “благата вода” с температура от 54 градуса. Минералната вода се охлаждала със студена директно от преминаващата до нея река.

Наблизо е и Добринище, също известно с термалните си извори. Водата е с температура от 38,4 до 43,5 градуса, слабо минерализирана, хидрокарбонатно-натриева, без мирис, мека. Оказва благоприятно влияние на страдащите от ревматизъм, възпалителни заболявания на централната и периферната нервна система. Подходяща е както за пиене, така и за външни процедури.  

Бургаските минерални бани предлагат спа почивка сред древна история. Балнеокурортът работи целогодишно и е само на 15 км от Бургас, с който го свързва градска автобусна линия. Балнеохотелите и специализираната болница за рехабилитация са сред голям парк.

Минералната вода е с температура 41 градуса, ниска минерализация и има отлични питейни качества. Използва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, гинекологични болести, състояния след фрактури.

Още в древността, когато селището се е наричало от римляните Акве Калиде, се е смятало, че баните имат лековити сили. По-късно

за изворите пишат

византийски

хроникьори

и средновековни пътешественици. Тук се намира банята на Сюлейман Великолепни, която днес е част от археологическия комплекс “Акве Калиде”.

Изградена е през ХVI век върху централния корпус на античната и средновековна баня. Според турския пътешественик Евлия Челеби султан Сюлейман се излекувал от подагра благодарение на минералните извори на Акве Калиде. В знак на благодарност той построил нова баня и с ферман учредил ежегоден пазар на това място, довел икономически напредък.

Водата в Павел баня укрепва костите, в Хисаря помага за добрата обмяна

ВАНЬО СТОИЛОВ,

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

В Павел баня минерална вода има достатъчно. Увеличихме дебита от 12 на 14-15 л/сек”, каза кметът Иса Бесоолу, за да докаже предимствата на града като курорт.

За качествата на водата са знаели още древните римляни. Тя извира с температура 62 градуса и лекува болести на опорно-двигателния апарат, дискова болест и болестите на периферната и централната нервна система.

Тъй като водата съдържа флуор и радиоактивния газ радон, според специалистите най-добре е тя да се използва изрично и само по лекарско предписание. По съдържание на флуор, който укрепва костите, минералната вода на Павел баня е на второ място в страната след казанлъшкото село Овощник.

Курортът се посещава от близо 30 хил. души на година. Леглата в двата държавни санаториума са общо 660, други 800 легла предлагат семейните хотели и частни квартири.

Хотелите и балнеокомплексите, които разполагат със собствена минерална вода, са общо 10, други 3 хотела се изграждат в момента. В градчето работи и обществена баня с минерална вода, цената за едно къпане в нея е 5 лева.

Хисаря привлича като магнит хиляди туристи от страната и чужбината заради минералните извори, които са 22 на брой. Те са с различна температура – от 31 до 52 градуса, химичен състав и лечебни свойства.

Според специалистите водата помага при ендокринни и обменни заболявания, за бъбреците, храносмилателната система и опорно-двигателния апарат. Болните я използват за пиене, водолечение и инхалации. Изследванията показват, че водата е с ниска твърдост и е слабо минерализирана, със съдържание на много микроелементи като манган, цинк, кобалт, мед.

Осем медицински бази, 4 почивни станции, 15 хотела и 16 бунгала и къщи за гости са на разположение на желаещите да се лекуват с минералните води на Хисаря.

“Освен че подобряват здравословното си състояние, гостите могат да се наслаждават на великолепна природа и древна история. Разполагаме с паркове с обща площ 700 дка. Имаме богата археология от римската епоха, което ни отличава от останалите спа курорти”, обясняват от община Хисаря. Градът е прочут с крепостната си стена, която е най-добре запазената на Балканския полуостров и с добре съхранените си терми.