През юни общият показател на бизнес климата се повишава с 11.4 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 9.7 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Показателят "бизнес климат в строителството" се покачва с 14.4 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях получените нови поръчки през последния месец се увеличават, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са оптимистични.

Бизнес климатът в търговията на дребно нараства с 15.8 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава със 7 пункта, което се дължи на по-позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.