Досега са подадени 147 заявления за подкрепа по трите извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство. Това съобщи зам. земеделският министър Лозана Василева по повод на Международния ден на риболова, който беше отбелязан в събота. Крайният срок за прием на проектни предложения е 3 юли.

Обикновено работата на оценителните комисии започва след приключване на приема на всички заявления. За първи път прилагаме нов подход това да става веднага, за да се извършат максимално бързо плащанията към бенефициентите, обясни Василева. 17 млн. лв. е общият размер на бюджета за трите рибарски мерки за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19.

България е първата страна от ЕС, която получи одобрение на промяната на рибарската програма, свързано с възможността за извънредна подкрепа на сектора. Според зам. земеделската министърка в момента другите страни членки заимстват опит от нас.

След стартирането на приемите са проведени онлайн срещи и обучения, които да улеснят потенциалните бенефициенти в процеса на кандидатстване.

“Наблюдаваме активност от страна на рибарите. Надявам се, че тези средства ще достигнат до най-нуждаещите се, засегнати от кризата”, коментира Лозана Василева.