Руските туроператори отменят чартъри

През този месец България е посетена от 120 400 чужди граждани, но едва 0,7% от тях са посочили като цел на посещението си почивка или екскурзия. Всички останали са дошли със служебна цел или на гости, или по други причини. Над половината са били транзитно преминаващи.

Има много държави – в ЕС и извън него, от които през май у нас не е влязъл нито един човек с цел почивка. Такива са например Италия, Франция, Дания, Испания, Чехия, Норвегия и др. През май у нас са дошли едва 9 руски туристи, трима словаци, четирима американци. Най-много туристи и почиващи е имало от съседните държави, които очевидно са пътували с колите си: 307 гърци, 87 македонци, 111 сърби.

В сравнение с май 2019 г. спадът на чуждите граждани, влезли в България, е 87,3%. Той беше подобен и през април и май, а като абсолютна бройка толкова малко туристи не е имало от края на 90-те години насам. През май в България по традиция почваха да идват почиващи от чужбина по различни социални програми и за тях специално отваряха много хотели по Черноморието.

Пътуванията на български граждани зад граница също са били силно ограничени през май. Само 123 300 българи са напускали през този месец страната, или спадът на годишна база е бил 83%.

Руските туроператори анулират пътуванията на руснаци в чужбина за юли, включително и за България, съобщава на сайта си сдружението им АТОР. Отказите се правят едва сега, защото по условията на договорите туроператорът дължи неустойка, ако направи анулиране по-малко от 7 дни преди самото пътуване. Затова тези откази нарастват лавинообразно сега, защото настъпва пикът на туристическия сезон.