Еврофондовете да не се намаляват, поиска Борисов от Шарл Мишел

1500 средни фирми в България могат да получат помощ до 800 000 евро, след като Европейската комисия одобри предложената от правителството схема на стойност 200 млн. лв.

Помощта ще е достъпна за всички фирми без тези от селското стопанство, финансите и хазарта. Целта на схемата е да осигури ликвидност на компаниите.

“Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори. Вече стартира и програмата за подкрепа на микро- и малки предприятия. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хил. лв. безвъзмездна помощ”, коментира новината от Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Предложените от ЕК фондове за кохезионната и селскостопанската политика да не бъдат намалявани заради схемите за подхомагане на икономическото възстановяване на ЕС от кризата, причинена от COVID-19, поиска премиерът във видеоразговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Новият бюджет на ЕС ще е тема на първия присъствен съвет на евролидерите на 17 и 18 юли в Брюксел.

16,7 млрд. евро от фондовете и 12,3 млрд. по плана за възстановяване на ЕС трябва да получи България според предложението на ЕК от края на май.

ЕС да финансира проекти за “зелена” енергия и в региони, които до момента не са развивали въглищни централи, поиска още Борисов от Шарл Мишел по отношение на т.нар. Зелена сделка.

Инструмент за засилване на реформи и стимулиране на частните инвестиции ще предложи Мишел на съвета в средата на месеца.