Държавата предвижда да дава до 844 млн. лв. на месец, за да няма нови безработни

Нови правила за отпускане на помощ по мярката 60/40, така че от нея да се възползват над 2 161 000 работници, одобри в понеделник тристранката. Още в сряда правителството също ще гласува новите правила, за да влязат в сила от 1 юли. Те ще важат до 30 септември.

За помощ от държавата, за да запазят работниците си, вече ще могат да кандидатстват и фирми, които не са успели да платят данъци и осигуровки. Но трябва да са ги декларирали. Това е най-голямата промяна в правилата на мярката, която предложи социалната министърка Деница Сачева.

И занапред държавата ще плаща 60% от осигурителния доход плюс осигуровките, но вече към месец май. Максималният срок на подпомагане ще е 3 месеца.

Фирмите отново ще трябва да доказват спад на приходите от 20%. Остава и изискването работникът да бъде оставен на работа за толкова време, за което е получавана и помощта. Това няма да важи за служители от сектор “Хотелиерство и ресторантьорство”.

От новото 60/40 са изключени 7 сектора:

- “Селско, горско и рибно стопанство”

- “Финансови и застрахователни дейности”

- “Държавно управление”

-  “Образование” - изключение са частните детски градини, ясли и образователни центрове

- “Хуманно здравеопазване и социална работа” с изключение на лекарите по дентална медицина, частните лаборатории, кръвни банки рехабилитатори и др.

- “Дейности на домакинства като работодатели”

- “Дейности на екстериториални организации и служби”.

Помощта е за 5 категории работници. В първата влизат тези, които са преустановили работа заради коронакризата. Във втората попадат тези с въведено непълно работно време. Третата - работници, които са ползвали отпуск, а четвъртата - за които е подадено уведомление за масово уволнение, но не са. Петата са работещите в “Хотелиерство и ресторантьорство”. При последните има изискване наетите след 1 юли 2020. да получават заплата според длъжността - 800 лв., а не да се осигуряват на минимална заплата.

Срокът за обработка на заявленията ще се увеличи от 7 на 10 работни дни.

Мярката 60/40 от 1 юли ще

може да се комбинира

с още две програми

с европари. Автобусните превозвачи и сектор “Туризъм” ще могат да кандидатстват както по 60/40, така за помощ от 290 лв., като общо двете програми ще дадат 80/20.

От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката “Заетост за теб”, с която биха могли да наемат безработни. Те ще получат подкрепа от държавата от 610 лв. плюс осигуровките за 3 месеца. Тук обаче една фирма може да кандидатства и за двете програми, но не и за един и същ работник. Работодатели и синдикати обясниха, че подкрепят новия дизайн на мярката.

Към 25 юни регистрираните безработни са около 277 хил. души, а от началото на коронакризата над 78 хил. души са си намерили работа. Според прогнозите се очаква броят на заетите да спадне с 5,3% през третото тримесечие на годината. Ако не се вземат мерки пък, броят на безработните ще стигне 274 хил. в секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Преработваща промишленост”.

По 60/40 вече са платени 114,7 млн. лв. за 150 хил. души. Очаква се плащанията да продължат, имаме заявления за почти 290 хил. души от 18 хил. работодатели, отчете още Сачева.

При необходимост мярката може да бъде удължена и до края на годината, каза социалната министърка. Тогава ще е само за конкретни сектори, които продължават да имат затруднения.

2,3 млрд. лв. е месечният осигурителен доход за май на всички 2,1 млн. работещи, които биха попаднали в схемата между 1 юли и 30 септември. Сумата от осигурителните вноски за сметка на работодателя е около 456 млн. лв. Според прогнозите обаче от помощта ще се възползват половината от работниците. Това означава, че

разходите на

държавата ще

са 844 млн. лв.

на месец,

посочва в доклада към постановлението социалната министърка Деница Сачева.

Причината е, че по данни на Националния статистически институт 57% от анкетираните нефинансови предприятия, са заявили, че са имали спад от 20% на приходите спрямо март. 13,9% пък са декларирали, че са въвели непълно работно време, а в 36% от предприятията работниците са ползвали платен отпуск.