Гърция и САЩ подкрепиха проектите за регионални газопроводи и се довоговориха да работят за диверсификация на доставките на енергоносители в Югоизточна Европа. Това се казва в съвместно изявление след заседание на Работната група на високо равнище за стратегически диалог по енергийните въпроси, разпространено в понеделник от гръцкото външно министерство и цитирано от агенция ТАСС.

Ръководителят на делегацията на САЩ - помощник държавният секретар по въпросите на използването на енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник-министърът на енергетиката Марк Менезес, заместник-министърът на външните работи на Гърция по въпросите на икономическата дипломация Константинос Франгоянис и заместник-министърът по опазване на околната среда и на енергетиката Герасимос Томас са потвърдили решимостта на Гърция и САЩ за съвместна работа с цел подкрепа на диверсификацията на източниците на енергия в Югоизточна Европа и сътрудничество с регионални партньори в Източното Средиземноморие за разработка на енергийни ресурси и повишаване на регионалната енергийна сигурност, информира гръцкото външно министерство след второто заседание на работната група, проведено във видеоконферентен формат, предава БТА.

Делегациите на САЩ и Гърция са обсъдили текущите събития в Източното Средиземноморие, включително подкрепата на САЩ за всеобхватно сътрудничество, което да сближи заинтересованите страни в региона. В този контекст страните са заявили твърдата си подкрепа за Източносредиземноморския газов форум. Те са обсъдили и състоянието на енергийния пазар в условията на пандемията от Ковид-19.

Делегациите на САЩ и Гърция са подчертали необходимостта от това всички държави в Източното Средиземноморие да спазват международното право, включително международното морско право, което е разписано в Конвенцията на ООН за морското право от 1982 г., и да развиват добросъседски отношения в интерес на регионалната стабилност и сигурност, създавайки най-благоприятни условия за диверсификацията на енергийните източници и маршрутите за тяхната доставка.

Франсис Фанън е изразил задоволство от завършването на строителството на гръцкия участък от Трансадриатическия газопровод, изказал се е в подкрепа на продължаване на строителството на газовия интерконектор Гърция-България, одобрил е хода на реализация на проекта за плаващ терминал за регазификация на втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис и за подземно хранилище за природен газ в град Кавала, както и за свързване на тръбопроводите между Гърция и Северна Македония, се казва в съвместното изявление.

Делегациите на Гърция и САЩ са потвърдили отново своята подкрепа за диверсификацията на вариантите за износ на енергоносители в Източното Средиземноморие, които засилват енергийната сигурност на регионално и европейско равнище и които се явяват ефективни от търговска гледна точка, което може да включи и нови инфраструктурни проекти, като Източносредиземноморския газопровод (EastMed Pipeline).

На работната среща са били обсъдени и потенциални инвестиции на американския частен сектор в гръцкия енергиен сектор, възможностите на пазара за нефт и разширяването на сътрудничеството в сферата на възобновяемите източници на енергия.

И двете страни са приветствали участието на компанията ЕксънМобайл (ExxonMobil) в сътрудничество с Тотал и Хеленик петролиъм (Total и Hellenic Petroleum) в два морски участъка, предоставени за търсене и експлоатация на въглеводороди западно и югозападно от о. Крит.