Представителството на Европейската комисия в България обявява покана за представяне на предложения за кандидатстване за безвъзмездна помощ ED-BG-2020

Европейската комисия търси партньорски организации, които да управляват 13 информационни центъра „Европа директно“, като кандидатстват за безвъзмездна помощ до 15 октомври 2020 г., съобщиха от представителството на ЕК в България.

В процедурата могат да се включат публични органи (например община или местен/регионален орган на друго равнище), както и асоциации на местни органи, организации с нестопанска цел, социални партньори или учебни заведения. Физически лица не се допускат за участие.

Центровете „Европа директно“ работят в България от 2008г. насам. Те са част от европейската мрежа от информационни центрове EUROPE DIRECT, която се управлява от Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия. В държавите членки местната мрежа се управлява от съответното Представителство на Европейската комисия.

Основната им задача е да общуват с местните общности относно ролята и дейностите на Европейския съюз като използват разнообразни комуникационни инструменти – събития, социални мрежи, публикации в медиите, електронни бюлетини, уебсайтове и др. Експертите от „Европа директно“ представят европейските инициативи и политики и ги обсъждат с гражданите, събират мнения и обратна връзка, и по този начин правят работата на европейските институции по-ясна, а правомощията на ЕС по-разбираеми. През няколко години мрежата се обновява чрез покани за представяне на предложения от заинтересованите страни.

Целта на днешната покана е да бъдат създадени общо 13 центъра „Европа директно“ – най-малко по два центъра във всеки от 6-те района за планиране (ниво NUTS2), но в различните области на България (ниво NUTS3), без област София (столица).

Предвиденият общ размер на средствата за България за 2021 г. по настоящата покана е 305 071 евро. Годишните безвъзмездни средства за съфинансиране на работата на всеки един център „Европа директно” е предвидено да бъдат 20 267 евро. Освен тази сума, за 2021 г. ще има и допълнителен грант от 3 200 евро за организацията на официалното откриване на всеки център. Работата на новото поколение центрове „Европа директно“ (2021 – 2025 г.) се предвижда да започне от 1 май 2021 г. Годишните безвъзмездни средства за съфинансиране на 1 център за периода 2022 – 2025 г. се предвижда да бъдат 30 400 евро.