За някои изделия ръстът в износа е двоен

Български фирми заемат нови ниши в доставки към Европа на медицински инструменти, помпи, части за повдигащи машини, центрофуги и електроника. Това е един от изводите на анализ на Института за пазарна икономика по поръчка на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Германия е лидер в релокирането на Изток на доставки за ключовите си индустрии като автомобилостроене, машиностроене и електротехника, каза Лъчезар Богданов, който е сред основните автори на анализа.

“Постепенно губят позиции развити индустриални износители със значимо присъствие на европейския пазар на машини, съоръжения, специализирано оборудване като САЩ, Япония, Корея. Донякъде те са изместени от Китай, Виетнам, Малайзия или динамични близки икономики от Северна Африка. В последните години виждаме как компании от България заемат опразнените ниши. Говорим за компоненти за машиностроенето, като части за кранове и повдигащи машини, въздушни и хидравлични помпи, машини за филтриране, за електрическо оборудване и батерии, както и за медицинско инструменти и прецизни измервателни уреди. За някои изделия ръстът в износа е двукратен само за 4-5 г. Съдейки по тенденцията на пазарите в големите европейски икономики, има основания да очакваме процесът да се задълбочи”, каза Богданов.