Бюджетът за обвързаната подкрепа е максимално усвоен, разликата от 3 млн. е за задължителен резерв

Още 2,5 млн. лв. са платени на биопроизводителите по мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони, съобщи фонд “Земеделие”. Парите са преведени след корекции на данните в биорегистъра, по който тази година стават плащанията за първи път. Както “24 часа” писа, около 420 биоферми се оказаха с орязани субсидии заради липсващи данни в регистъра, поддържан от земеделското министерство. 245 стопанства дори не получиха нито лев. От агрофонда и министерството дадоха срок до 19 юни всички, които се смятат за ощетени, да подадат писмени възражения. След проверка на новите данни са извършени допълнителните плащания.

За кампания 2019 г. биопроизводителите получиха общо над 38 млн. лв. Фонд “Земеделие” плати допълнително и близо 4,3 млн. лв. по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци. От тях над 2,7 млн. лв. са доплатени на 13 221 земеделски стопани, които получиха субсидиите си на 17 март. След проверките и многото открити нарушения се стигна до преразпределяне на освободените средства. Повечето ставки са завишени с 4-5 лв./дка. Още 1,5 млн. лв. пък са отишли за бенефициентите, за които към момента на плащането през март не са били приключили административните проверки.

Така бюджетът по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2019, в размер на 80 млн. лв., е усвоен максимално, твърдят от фонд “Земеделие”. Общо 77,3 млн. лв. са получили близо 13 800 земеделски стопани. Тъй като се получава разлика от почти 3 млн. лв. между бюджета и платеното, много фермери чакаха още пари. Това обаче няма как да стане, защото България е задължена да прилага регламент, с който от 1 януари 2016 г. е въведен т.нар. механизъм за финансова дисциплина. При него всички суми по схемите на директни плащания се намаляват с определен процент, ако субсидията надвишава левовата равностойност на 2 000 евро за една кампания. Затова при определяне на ставката се взима предвид размерът на намалението на директните плащания, което за 2019 г. беше определето за България да е 1,43%. Удържаните средства са за попълване на резерв за кризи в селскостопанския сектор. Ако средствата не се използват, те се възстановяват на страната членка, която от своя страна ги връща на бенефициентите. Отделно от бюджета на всяка схема се заделя около 1% за резерв за решаване на възникнали бъдещи казуси.