Китайските телекомуникационни компании Huawei и ZTE официално са обявени за заплаха за националната сигурност на САЩ, съобщава Федерелната комисия по комуникации на страната (FCC), предава РИА Новости.

Уточнява се, че те „попадат под забраната, обявена от FCC през ноември 2019 г. за подкрепа на общи услуги за закупуване на оборудване или услуги от компании, които представляват заплаха за националната сигурност“.

В изявлението се казва, че фондът за общи услуги на FCC на стойност 8,3 милиарда долара „вече не може да се използва за закупуване, поддържане, подобряване, модификация и поддръжка на всяко оборудване или услуги, предоставяни или произвеждани от тези доставчици“.

Ръководителят на FCC Аджит Пай заяви, че двете компании са свързани с Комунистическата партия и военните на Китай, а също така са задължени да сътрудничат на разузнавателните служби на КНР съгласно китайските закони. Според него китайските компании заплашват бъдещето на САЩ, „свързано с 5G“, допълва Фокус.

„Настоящото решение ще защити Фонда за общи услуги на FCC, който се плаща от такси на американските потребители и компании в техните телефонни сметки. Фондът няма да бъде използван за подкрепа на тези доставчици, които застрашават националната ни сигурност“, каза Пай.

Съединените щати добавиха Huawei в черния списък през 2019 г. и все още продължават да ограничават износа на американски технологии за китайската компания. Държавният департамент на САЩ също започна кампания, за да убеди другите държави в рисковете, свързани с използването на телекомуникационно оборудване на китайската корпорация.