Започна изграждането на Нова промишлена зона в Монтана. Това е решението на общината заради интереса на водещи фирми към откриването на техни бази в региона. Новата зона е обособена на мястото на бившата камгарна фабрика на изхода от града в посока Враца.

Общинският съвет разреши вчера на кмета на община Монтана да организира търг за два имота в новата промишлена зона на града, съобщи председателят на Общинския съвет Иво Иванов. Имотите са съответно 2,7 и 2,9 декара. Определената първоначална цена за декар в района е 10 хиляди лева.

Да стъпиш на зелено е вече близка мечта за всеки инвеститор в Монтана.

Преди 10 години бе учреден Технологичния парк. Сега една от водещите фирми в Монтана изгражда своя голяма база и сложи началото на втора индустриална зона по пътя към село Ерден, поясни кметът Златко Живков. В Технологичния парк има инвестиции от Швейцария,Австрия, Холандия и Испания. В общината са регистрирани над 2500 микро-, малки и средни предприятия и повече от 30 фирми с над 150 работници, което прави Монтана икономически център на Северозапада. Местни бизнесмени се надяват на дуалното обучение и на съживяване на идеята за професионален държавен колеж, подкрепян от частния бизнес, който би помогнaл за задържането на младите хора.

Идеята за "Технологичен парк Монтана" днес вече е факт. Паркът се простира на 85 дка, намеренията са за разширяване с още 100 дка. Обособените терени са закупени от общо шест компании. Направените вложения към момента достигат 15 млн. лв., обобщи пред "Капитал" Любен Ананиев, управител на "Технологичен парк Монтана" - дружество, което е 100% собственост на община Монтана.

Бизнесът на повечето от компаниите в парка е в областта на селското стопанство.

Идеята за технологичен парк в града е базирана на дългогодишни предварителни проучвания и усилия от страна на местната администрация. През 2008 г. община Монтана печели партньорски проект с община Пирот - "Повишаване на бизнес сътрудничеството между България и Сърбия в трансграничния район чрез създаване на технологичен парк в Монтана" по програма "Добросъседство" България – Сърбия, компонент "Устойчиво икономическо развитие" (програма ФАР-ТГС).

Програмата цели социално и икономическо сближаване в региона на двете трансгранични общини Монтана и Пирот. "Още при стартирането на тази програма за създаването на парка са вложени около 700 хил. лв. Бяха изградени административната сграда, част от централната инфраструктура и оградата на парка", припомни управителят Любомир Ананиев.

"Технологичен парк Монтана" е основан като общинска фирма през 2010 г. и оттогава реално започва дейността. Базата им в Монтана със застроена площ от 1200 кв.м е модерно оборудвана, изградена на собствен парцел с площ 7.5 дка. Тя разполага със съвременен сервиз за ремонт, обслужване и поддръжка на трактори и земеделска техника, в който работят висококвалифицирани специалисти и се извършват гаранционни и извънгаранционни сервизни дейности.