КНСБ изпрати днес писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева с конкретни предложения за изменение на Кодекса на труда, свързани със сумираното изчисляване на работното време. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Писмото е продължение на повдигнатата от Конфедерацията тема за необходимост от промени в трудовото законодателство заради несъответствия с приети от България международни актове. То е резултат и националната акция "Заедно да защитим труда си!", направена съвместно с КТ "Подкрепа" и инициирана от индустриалните федерации на двете конфедерации. В нея са се включили над 101 хил. работещи българи с искане за промени за нощния и извънредния труд и сумираното изчисляване на работното време.

Подписката беше връчена в понеделник на министър Сачева, като на срещата КНСБ се ангажира да изпрати аргументи за изменения на Кодекса на труда.

КНСБ настоява за въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъсваем /непрекъснат/ технологичен режим на работа; гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75 на сто /в почивни дни/ и 100 процента /на официални празници.