Операторът "Теленор" вече ще отговаря единствено за клиентските услуги, а всички активи, свързани с телекомуникационната инфраструктура, се прехвърлят в отделна компания.

Това решение е взел собственикът на операторът - чешкият фонд PPF. Новата компания у нас ще се казва CETIN България. Същата процедура ще се извърши и за операторте, опериращи под марката "Теленор" в Сърбия и Унгария, като трите организации ще оперират в рамките на CETIN Group.

Групата ще се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и ИТ инфраструктура и тяхната експлоатация и поддръжка. "Теленор" ще продължи да използва сегашната си мобилна мрежа, както и ще остане носител на лицензите си за радиочестотен спектър и ползването му. Също така CETIN България ще предлага и качествени мрежови и инфраструктурни услуги на едро, като например пренос на данни, изграждане на центрове за данни (data center). Това означава, че инфраструктурата ще бъде отворена и за други компании. Специализацията на компанията ще позволи дългосрочен хоризонт на инвестициите в телекомуникационна инфраструктура и по-добра конкурентоспособност на инфраструктурния пазар.

Това преструктуриране по никакъв начин няма да повлияе на отношението на "Теленор" към клиентите си, услугите на оператора ще останат същите, няма да се налагат промени или преподписване на договорите им. Както преди, клиентите ще продължат да комуникират с "Teленор" по всички въпроси, свързани с услугите на оператора.

Двете компании просто ще имат различни приоритети, бизнес модели и фокус на управление. Този подход вече е приложен от PPF в Чехия и се оказва много печеливш. В България обаче досега не е прилаган такъв модел, не са много и държавите в света, които са го внедрили. Двете компании ще останат собственост на фонда и няма да бъдат продавани, увериха от "Теленор".

За главен изпълнителен директор на CETIN България е избран Владимир Радойчич, който досега заемаше поста главен технически директор на "Теленор България". Той е част на екипа на оператора от август 2013 г., като има 20-годишен опит в телекомуникациите, като е заемал ръководна позиция и в Telenor Сърбия.