Ръководителите на най-големите компании в Силициевата долина - "Фейсбук", "Епъл","Гугъл" и "Амазон", ще присъстват на изслушванията в Конгреса на САЩ, за да дадат показания за антитръстовите разследвания, съобщава CNBС. За първи път в историята Марк Зукърбърг (Facebook), Тим Кук (Apple), Сундар Пичай (Google) и Джеф Безос (Amazon) се събират пред американските законодатели. Имайки предвид ситуацията с коронавируса обаче, вероятно срещата ще се проведе онлайн, пише руският информационен сайт gazeta.ru.

Изслушванията, на които ще присъстват, ще бъдат посветени на обвиненията за монополизъм срещу техните компании, както и злоупотребата с власт в бранша.

Законодателите обаче имат различни оплаквания срещу всяка една от тези големи компании. Така например "Амазон" е обвинен, че използва онлайн платформата си за промотиране на собствените си продукти, нарушаващи правата на други продавачи. От няколко години Google пък е кредитиран за управление на нечестен рекламен бизнес. Apple възпрепятства развитието на независими разработчици на приложения, като определя висок данък на App Store. А Facebook е обвинен, че придобива голям брой по-малки компании, от които Зукърбърг се нуждае, за да създаде голяма корпорация.

Възможно е по време на срещата да бъдат засегнати и други въпроси, например отношението на Amazon към служителите в склада или разпространението на дезинформация във видеохостинга на YouTube, собственост на Google.

"Фейсбук", "Епъл","Гугъл" и "Амазон" са сред петте най-големи технологични компании с най-висока пазарна стойност. Петата компания е Microsoft, която през последните няколко години не е участвала в скандали и разследвания, свързани с монополизацията и улавянето на пазара в САЩ, така че присъствието на нейния лидер в Конгреса не се изисква.

Заслужава да се отбележи, че претенциите на регулаторите към американските IТ гиганти са не само в родината им, но и в Европа, пише още руското електронно издание.

В средата на юни стана известно, че Европейската комисия стартира две антитръстови разследвания срещу "Епъл" - освен, че има въпроси към работата на App Store и Apple Pay, срещу Amazon беше започнато разследване за нелоялна конкуренция. Европейските власти смятат, че Amazon злоупотребява с информация за други продавачи в платформата, до която IТ гигантът има безплатен достъп. В резултат на това една компания може по-изгодно да популяризира собствените си продукти имайки несправедливо предимство пред останалите. Съобщава се, че ако компанията на Джеф Безос бъде глобена с до 10% от годишните приходи, това ще е около 19 милиарда долара, което е значителна сума дори за "Амазон".