Катя Димитрова: Рекламните бюджети ще са по-свити поне до края на годината

  • 0
authorАвтор: Паола Хюсеин

Катя Димитрова: Рекламните  бюджети ще  са по-свити поне до края на годината

Катя Димитрова

"Интерпартнерс груп" спечели 3 рекламни конкурса въпреки извънредното положение, казва основателката на компанията, която е и управляващ съдружник в нея

Катя Димитрова е основател и управляващ съдружник в комуникационната компания “Интерпартнерс груп”. От 2016 до 2018 г. е председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА), член е на Борда на директорите на Българо-белгийския бизнес клуб и е един от инициаторите на движението “Твоето бъдеще е тук, успехът е в България”, чиято цел е да задържа младите хора за кариерно развитие в България.

- Изненадващо по време на извънредното положение заради коронавируса “Интерпартнерс груп” спечели три рекламни конкурса. Идва ли времето на добрите новини за рекламните агенции, които бяха сред първите жертви на епидемията, г-жо Димитрова?

- В периода на карантина екипите на агенциите имаха в пъти повече работа за в пъти по-малко заплащане. Важно беше да застанем до клиентите, колкото и трудно за нас да е това. В първите седмици на извънредната обстановка започнаха да отпадат или да се редуцират проекти панически, без стратегия. Благодарение на факта, че екипът ни светкавично реагира с анализи и данни от проучвания, които да дадат възможност на клиентите да планират стратегията си за криза, паниката отстъпи място на по-трезва преценка. Редица проекти намалиха обеми и бюджети, но клиентите осъзнаха, че да спрат комуникация, би означавало да “изгубят” потребителя и когато икономиката рестартира, връщането в полезрението на потребителите ще им струва много по-скъпо.

Групата ни участва в няколко сериозни конкурса, които бяха стартирали преди COVID-19, но финалната им права се оказа в пика на карантината. Присъединяването към портфолиото на агенцията на три емблематични бранда в резултат на конкурси - “Девин” (за пиар обслужване), “Лукойл” (за рекламно и медийно обслужване), както и швейцарската производствена компания R&M (за изграждане на работодателски бранд), е доказателство, че инвестициите ни в последните две години в качествени хора, разширението на екипа ни с креативни и дигитални специалисти с опит в мултинационални агенции и извън България, както и развитието на наша собствена мрежа в региона на Балканите дават резултат.

- Връщат ли се клиентите ви и как - по-агресивни, с по-мащабни планове или още са плахи?

- Бизнесът е “жаден” да излъчи нови, адекватни на ситуацията послания към своите публики и агенциите сме точният партньор за това. Вярвам, че идва времето на добрите новини - но също така смятам, че съобразяването със ситуацията, включително по-свити бюджетни рамки, ще продължи поне до края на тази година. Компаниите търсят забележителни креативни решения в комуникацията си. Такива, които да ги отличат от конкуренцията -

смели са в

творчески

план, но

остават

нащрек във

финансов

Това е правилно. Кризата COVID-19 ни научи, че трябва да сме подготвени за неизвестното, че трябва да имаме резерви, на база на които бизнесът да издържи, ако се наложи форсмажор. Устойчиви резултати се постигат с премислени, стратегически решения, а не с импулсивни.

- “Интерпартнерс груп” и още 6 комуникационни балкански агенции създадохте “Балкански хъб”. Какво представлява той?

- Групата на “Интерпартнерс” има сериозна пазарна история, компанията ни е “живото” отражение на развитието на пазара на масови комуникации у нас. Стартирахме през 1992 г. като рекламна агенция и вече 27 години се стремим да бъдем новатори и да изпреварваме пазара. Такъв ход беше и създаването на TheBalkanHub. Партньорите ни са агенции от нашия тип - предприемачески, средни като големина, но с отлични пазарни позиции, с екипи от признати експерти.

Ние сме независима комуникационна група, при нас няма гарантиран глобален бизнес. Същевременно през последните 5 години забелязахме ясна тенденция клиентите да искат от нас партньорство и на съседни пазари. Започнахме с двама клиенти, които обслужваме и в Румъния, последваха проекти за Гърция, Албания, Северна Македония и Сърбия. И решихме да структурираме по-категорично партньорствата, които сме създали в тези страни. Това е добавена стойност за всеки от нас - да надскочим границите на своя пазар, а като се изключат Румъния и Турция, в региона пазарите са малки.

За клиента е важно, че оптимизира логистика и разходи и ако се обслужва от един координационен център - например за сладкарници “Неделя” агенцията ни работи в България и Румъния с координационен център София. Американският университет в България ползва мрежата ни в целия регион, отново създавайки и планирайки кампаниите тук - колегите на местно ниво отговарят само за имплементацията.

- Кои са най-големите трудности, които очаквате за агенциите и пазара?

- Основен казус остава адекватното заплащане на нашия труд. Бизнесът и клиентите търсят оптимизации на разходите - креативността ни се оценява не от експерти по комуникации, а от финансови отдели и отдели “Покупки”. Невъзможно и твърде опростено е креативен продукт да се оценява само количествено и да не се отчита имиджовия или репутационният ефект от него.

Това е проблем за индустрията ни, който води и до трудността да привличаме и задържаме най-качествените кадри.

Аутсорсинг

сферата

дърпа много

млади хора

при нива на заплащане, които комуникационните агенции не могат да си позволят. Искрено се надявам да има изгледи това да се промени и трудът ни да се оценява от хора, които разбират от комуникации. В крайна сметка агенцията и клиентите са отбор, дали ще спечелим мача, зависи и от двете страни.

- Вие сте в ръководството на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА). С какво тя е нужна на агенциите?

- В структурата на “Интерпартнерс” имаме отделен бранд - “ИнтерИмидж”, фокусиран само в пиар и корпоративни комуникации. Екипът на “ИнтерИмидж” беше от първите, започнали да работят експертно за изграждане на работодателски марки - сфера, в която станахме лидер.

Пиар агенциите са по-малко на брой в сравнение с рекламните. И с удоволствие мога да кажа, че работим партньорски, въпреки че сме конкуренти. БАПРА партнира и с БДВО - асоциацията на индивидуалните пиар експерти от компании - наши клиенти. Целите ни са общи - издигане на имиджа на професията, адекватно заплащане на нашия труд, правилно провеждане на конкурси от клиентите и адекватни срокове за изпълнение на заданията.

Пиар експертите са консултанти, не логистици, и бизнесът има нужда от тази експертиза, която може да им донесе много. Както и липсата ѝ може да се окаже пагубна и да предизвика криза.

Нейните 5 правила за успех

1. Винаги спазваме правилото ПЕЧЕЛЯ - ПЕЧЕЛИШ в партньорство с клиенти и подизпълнители.

2. Даваме най-доброто от себе си независимо от мащаба на проекта.

3. Бизнесът се прави от хора, а най-добрите резултати се постигат от щастлив и мотивиран екип.

4. Креативността не трябва да е самоцелна. Винаги творим с мисъл за пазарния резултат на клиента.

5. Правим това, в което вярваме и обичаме. 10% от времето ни са посветени на пробоно работа за кампании кауза.

Коя е "Интерпартнерс груп"

Създадена през 1992 г. като агенция за цялостно рекламно обслужване.

Компанията обединява три самостоятелни бранда - рекламната агенция “Интерпартнерс”, пиар агенцията “ИнтерИмидж” и медийната “Медиа Кемп”.

Екипът се състои от 25 души.

През годините агенцията е работила с над 150 различни бранда. Към момента има около 30 клиенти, като почти половината от тях работят с агенцията над 10 години!

Част от тях са сладкарници “Неделя”, магазини Intersport, Американският университет в България, Американският колеж в София, Националната агенция за приходите, Европейската комисия, Valvoline, Corny, Jotis, Royal, “Микрокредит”, Saint Gobain, Deichmann, BHTC, Cargill, Schneider Electric, Българо-белгийски бизнес клуб.

Най-четени

"Кракът ми няма да стъпи повече в Германия. За нищо на света."

"Кракът ми няма да стъпи повече в Германия. За нищо на света."

"Никога повече няма да стъпя в Германия", казва Мариана. Румънката е само една от многобройните източноевропейци, които напоследък събраха смелост да разкажат за унизителните условия, в които живеят и работят в Германия, пише "Дойче веле". „Кракът ми няма да стъпи повече в Германия! Нито на гости, нито на екскурзия. За нищо на света

Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Трети ден институциите у нас не казват ясно кой отрови кравите, пили вода от канал на Марица, който идва от торовия завод “Неохим”. От достоверни източници "24 часа" научи обаче, че най-вероятно заводът за торове "Неохим" е източникът на отровните вещества.  “Неохим” е завод, който произвежда торове. След завода виждаме торове във водата

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Държави без ограничения Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

Откриха веществото в Марица, убило кравите, но не казват какво е. Реката вече е чиста (Обзор)

Откриха веществото в Марица, убило кравите, но не казват какво е. Реката вече е чиста (Обзор)

Първите проби от водата са в норма, вземат повторни. И БАБХ изследва причините за смъртта на стадото, после ще реши как да бъде обезщетен фермерът В колектора на канала на Марица е открито веществото, което е отровило 28 крави, пили вода от реката. Още не е ясно обаче кой пряко е замърсителят. Това съобщи във вторник екоминистърът Емил Димитров

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

От днес електроенергийната система няма т.нар. студен резерв - мощности, които да бъдат активирани при аварийни ситуации. Причината е, че договорите с централите, които го осигуряват, изтекоха на 31 юли. А нови няма, тъй като бе променен законът и студен резерв вече ще се осигурява от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват всички епидемиологични мерки на Министерството на здравеопазването срещу разпространението на COVID-19. Това увериха от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и Българската асоциация на заведенията в разговори с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за обучение онлайн

Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за обучение онлайн

Учебната година ще стартира присъствено, но всяко училище ще има готовност за преминаване към обучение в електронна среда. Това заяви в предаването „Събуди се” по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев. Ако има 1-2 болни деца от един клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако са повече обаче и от различни класове

Още 4 дни за декларация, че сам обработваш земята

Още 4 дни за декларация, че сам обработваш земята

Ако не бъде подадена, имотите се включват служебно в процедурата за създаване на масиви 31 юли е крайният срок за подаване на декларация за начина на ползване на земеделските земи за стопанската 2020-2021 г. Собствениците имат още 4 дни, за да заявят лично или чрез пълномощник дали сами ще си обработват нивите

Най-коментирани

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Това съобщиха от НОИ.  За изплащането на тези добавки правителството отпусна допълнителни 106 043 350 лева по бюджета на държавното обществено

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Държави без ограничения Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино

Как да се движим в София, за да избягваме блокадите

Как да се движим в София, за да избягваме блокадите

Придвижването в центъра на София е изключително затруднено заради блокадата на "Орлов мост". Поради затварянето на кръстовището, където протестиращи са опънали палатки, в момента движението по булевардите “Драган Цанков“, „Алея Яворов“, “Ситняково“, „Шипченски проход“, „Ген. Данаил Николаев“, “Евлоги и Христо Георгиеви“ е затруднено

37 034 лв. за фермера с умрелите крави, пили вода от Марица (Обзор)

37 034 лв. за фермера с умрелите крави, пили вода от Марица (Обзор)

350 пъти над нормата нитрати, нитрити и амониев азот в канала 37 034 лв. обезщетение ще получи собственикът на стадото крави, умрели след водопой от канал на Марица. Управителният съвет на фонд “Земеделие” взе решение да бъде отпусната държавна помощ “де минимис” на Стоян Господинов за 28-те загинали животни, от които 20 крави, 1 бик и 7 телета

Гърция ще върне 1,4 млрд. евро на пенсионери, чиито доходи са били орязани

Гърция ще върне 1,4 млрд. евро на пенсионери, чиито доходи са били орязани

Гърция ще върне тази година 1,4 милиарда евро на пенсионерите, чиито доходи бяха орязани по време на финансовата криза през миналото десетилетие, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс Консервативното правителство на Мицотакис предприе тази стъпка след решение на Върховния съд, според което някои намаления на пенсии

КНСБ: Минималната заплата от догодина да стане поне 700 лева

КНСБ: Минималната заплата от догодина да стане поне 700 лева

КНСБ настоява през следващите 18-20 месеца минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната за страната 1700 лв., като според синдиката това са напълно постижими цели. Това посочиха на пресконференция в КНСБ президентът на синдиката Пламен Димитров и директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев

Още 4 дни за декларация, че сам обработваш земята

Още 4 дни за декларация, че сам обработваш земята

Ако не бъде подадена, имотите се включват служебно в процедурата за създаване на масиви 31 юли е крайният срок за подаване на декларация за начина на ползване на земеделските земи за стопанската 2020-2021 г. Собствениците имат още 4 дни, за да заявят лично или чрез пълномощник дали сами ще си обработват нивите

Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите

Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите

Държавният фонд "Земеделие" одобри всички подадени заявления за кредити от кандидатите с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП), съобщи БТА. Финансиране получават 125 бенефициенти, които ще реализират проектите си чрез кредит. Отпуснатите средства са в размер на 523 000 лева, съобщиха от фонда

Лъчезар Богданов: Пренасочването на пари е силен инструмент, но има лимит

Лъчезар Богданов: Пренасочването на пари е силен инструмент, но има лимит

„Трябва да се търсят такива намаления на данъците, които да насърчават увеличаването на дългосрочния потенциал за икономически растеж. ДДС точно върху бирата и виното е много назад в опашката на мерки, които биха стимулирали в по-общ план един по-добър инвестиционен климат в България“. Коментарът пред БНР е на Лъчезар Богданов

82,5 милиона лева подкрепа за сектор "Животновъдство" след среща при Борисов (Видео)

82,5 милиона лева подкрепа за сектор "Животновъдство" след среща при Борисов (Видео)

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Това съобщиха от НОИ.  За изплащането на тези добавки правителството отпусна допълнителни 106 043 350 лева по бюджета на държавното обществено

ОЗК предлага "Гражданска отговорност" онлайн с остъпка

ОЗК предлага "Гражданска отговорност" онлайн с остъпка

15% е намаление при еднократно плащане на полица От 3 август ЗАД „ОЗК-Застраховане“ стартира онлайн портал за сключване на застраховки. Първият предложен продукт е задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Клиентите на компанията получават 15% отстъпка за еднократно плащане на застраховка, поръчана през www.online.ozk

Марияна Николова: Схемата за подпомагане на туристическия сектор ще започне още през август

Марияна Николова: Схемата за подпомагане на туристическия сектор ще започне още през август

Премиерът Борисов се срещна днес с представители на Обединение "Бъдеще за туризма". Очакваме схемата за подпомагане на туристическия сектор да започне още през август. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение

30 на сто ръст в сделките с имоти в планинските курорти

30 на сто ръст в сделките с имоти в планинските курорти

Коронавирусът накара все повече хора да търсят жилище сред природата През последните 25 години пазарът на ваканционни имоти у нас претърпя няколко много драматични обрата. В годините между 2002 и 2009 много българи и чужденци се бяха подвели по обещанията за доходност от такива имоти от порядъка на 10 и дори повече процента

Два сценария за рекламата, лошият е с 50 млн. лв. загуба

Два сценария за рекламата, лошият е с 50 млн. лв. загуба

COVID-19 премести конкурсите за агенции през лятото вместо през януари Необичайно струпване на конкурси за рекламни агенции се наблюдава точно в най-горещите месеци у нас - през юли и август. Рекламният бизнес, който беше сред най-пострадалите в началото на пандемията от коронавирус, в момента работи на пълни обороти и никой дори не си и помисля

Бюджетът на плюс с 1,72 млрд. лева въпреки кризата

Бюджетът на плюс с 1,72 млрд. лева въпреки кризата

На база на предварителни данни и оценки към края на юли 2020 г. се очаква бюджетът да има излишък от 1,72 млрд. лв., сочат данните на финансовото министерство. Приходите, помощите и даренията се очаква да бъдат 25, 233 млрд. лв., което е 56,8% от актуализирания годишен разчет. Съпоставени с година назад

Банките у нас свиват печалби, вдигат такси

Банките у нас свиват печалби, вдигат такси

Цените за откриване на сметка вече са от 2 до 8 лв. Кризата сви почти наполовина печалбата на банките и вдигна таксите за повечето техни продукти и услуги. Това показват данните на БНБ за второто тримесечие на годината. В края на юли средната такса за превод, направен в офис на банка, е 5 лв. при средно 3 лв. през юни м.г

Марияна Николова: С пилотна схема ще подпомагаме малкия бизнес в туризма

Марияна Николова: С пилотна схема ще подпомагаме малкия бизнес в туризма

“Разработваме пилотна схема за подпомагане на представителите на малкия бизнес в туризма.” Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред "Канал 3". За да се случи това, правилата трябва да са ясни, документите да са публично достъпни по електронен път за администрацията, а сроковете - кратки, подчерта тя

Турция единствена в Европа увеличи продажбата на коли

Турция единствена в Европа увеличи продажбата на коли

Турция е единствената европейска страна, която увеличи броя на продадените леки коли, независимо от пандемията от коронавирус. През първата половина на 2020 г. турският автомобилен пазар се нареди на шесто място по продажби в Европа. Автомобилната индустрия е една от най-пострадалите на фона на пандемията от коронавирус, предава БГНЕС