Най-важното при управлението на боклуците е да се даде думата на истинските експерти и еколози, а не на фалшиви „псевдозелени“ активисти, казва лицето на проекта "Нулеви отпадъци"

Създателите на проекта „Нулеви отпадъци“ кандидатстват за финансиране. Ако бъде получено, се планира да се изработи първият прототип, който да се тества и при постигнати положителни резултати да заработи. Експертите, които са част от идейната разработка, настояват техният революционен проект приоритетно да се реализира в района, в който живеят, за да се възползват първи от ефекта и ползите. Лицето на проекта е Методи Митев. От "Нулеви отпадъци" са създали безвредна технология за преработка на боклука. Екипът е разработил инсталация за производство на високоенергийно гориво от тоновете смет, които ежедневно бълват домакинствата и фабриките.
Както вече писахме в предишен материал, става въпрос за Югозападния район около гр. Дупница, за който проблемът е изключително голям. Потвърждение дойде и от запалилото се миналия летен сезон сметище, находящо се непосредствено под магистрала „Струма“. Вследствие на големия пожар бе повредена част от конструкцията на съоръжението и бяха необходими седмици, докато бъде възстановена, което създаде сериозно неудобство на пътуващите по време на летните отпуски.
„Ако получим финансирането, с което да реализираме проекта, ще докажем на всички, че именно подобни начинания за единственият начин да се справим с колосалния проблем с депонирането. От приоритетна важност да е го решим възможно най-скоро. Ако не предприемем навременни действия, сме изправени пред сериозния риск да се стигне до екокатастрофа“, заяви Методи Митев.
Той обясни, че в Европа функционират над 300 централи, които горят RDF и произвеждат енергия. Според него изгарянето и превръщането в газ на RDF, каквато е именно разработената от „Нулеви отпадъци“ технология, осигурява важна преднина, за да бъдат постигнати целите, поставени от Европа за по-чист въздух и нулеви отпадъци. Създателят на проекта подчерта важността на начина, по който всичко това се случва. Не отрича, че контролът от страна на институциите има решаваща роля.
„Не трябва да се прави компромис с качеството на твърдото гориво от отпадъци. Важно е да се създава гориво с добри качествени показатели и да се спазват всички препоръки за начина, по който се изгаря. Единственият проблем за нас, е че „зелените“ рекетьори накараха ТЕЦ "Бобов Дол" да се откаже от намерението си да се занимава с дейности по оползотворяване на отпадъци, чрез създаване на енергия от RDF. Под обществения натиск централата се отказа от един свой проект, който щеше да донесе икономически позитиви не само за нея като юридическо лице, а и ползи за местното население. Мисля, че трябва да съсредоточим усилия да убедим гражданите, че създаването на повече мощности за оползотворяване на отпадъците е ключово за справяне на проблема с депонирането и горите от боклуци“, каза Методи Митев.
Според него основната грешка в управлението на отпадъците е, че не се предоствя трибуна на истинските експерти, а на псевдозелените!
„Най-важното при управлението на отпадъците е да се даде думата на истинските експерти и еколози, а не на фалшиви „псевдозелени“ активисти. Специалистите трябва да обяснят публично на разбираем език какво и с каква цел се прави и какъв ще бъде положителният ефект за хората и за природата.“ – заяви Митев.
„Всички трябва да са на ясно и какво следва както от нашите действия, така и от нашето бездействие“, обобщи Методи Митев.