Наесен благодарение на новите мерки за подпомагане на бизнеса не се очаква увеличаване на безработицата, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. В студиото на "Още от деня" по БНТ той направи анализ на икономическите показатели у нас по време на пандемията.

Най-ниското равнище на икономиката в кризата беше пред тримесечието, което приключи - второто тримесечие на годината. Третото тримесечие, което започна, няма да има V-образно възстановяване, но не очакваме и да пропадаме по-надолу. От четвъртото тримесечие очакваме и бавно възстановяване.

Лятната прогноза на ЕК влошава перспективите в сравнение с пролетната за Европа, а и за България, подчерта Велев.

За страната ни се очаква спад на БВП - 7.1% тази година. За сравнение спадът при предишната криза е бил 5.7%. Европейската комисия очаква ръст на европейската и на българската икономика през 2021 г., макар и по-малък отколкото спада през настоящата година. Едва през 2022 г. обаче ще бъдат достигнати докризисните равнища.

Безработицата е била най-висока през април - 100 000 души са останали без работа. Постепенно това число намалява като мнозина, загубили работата си, се насочват към строителството и селското стопанство.

Надеждите са, че след приключването на летния сезон, безработицата няма да расте и надхвърли рамките на 100-те хиляди. От новите мерки, предприети наскоро за подпомагане на бизнеса, ще могат да се възползват голяма част от средните и малки предприятия, смята Велев.

Поради трудностите в индустрията, особено през април и май, и получилото се спад в икономиката, не можем да имаме прекомерни очаквания за растеж на доходите, препоръчва Велев.