След отказа на Пламен Младеновски се очакваше това да стане през септември

Все пак до края на юли, а не през септември парламентът най-вероятно ще избере нов председател на КЕВР. В сряда депутатите от енергийната комисия гласуваха нови правила за предлагане на кандидати за шеф на регулатора и за изслушване на кандидатите за членове, чиито документи вече са внесени в парламента. Очаква се до петък те да бъдат одобрени и в зала.

В понеделник председателят на енергийната комисия Валентин Николов съобщи, че единственият кандидат за шеф на КЕВР - Пламен Младеновски, се е отказал. Николов поясни тогава, че вероятно изборът на нов председател ще е през септември. Процедурата трябваше да продължи със 7-те номинирани за 4-те места за членове на КЕВР.

Причината за поредната промяна - бързи номинации и избор, Николов обоснова с аргумента, че при удължаване на срока за избор на председател ще се получи разминаване на неговия мандат и тези на 4-мата нови в КЕВР.

Ако в петък, 10 юли, правилата бъдат гласувани в зала, започва да тече срок от 5 дни, в който да се направят предложения за нов председател на КЕВР. 5 дни номинациите ще стоят на сайта на парламента.

След тези 10 дни, между 21 и 23 юли, комисията ще определи дата, в която кандидатите за нов председател и членове на КЕВР трябва да представят концепции. Последната стъпка е гласуване в зала, което за всички петима ще стане до края на юли.

ПЛАМЕН МЛАДЕНОВСКИ
ПЛАМЕН МЛАДЕНОВСКИ