Китайската централна банка ще си партнира с няколко интернет компании, сред които Didi Chuxing, в тестването на дигиталната валута.

Компанията, която е водеща в областта на таксиметровите услуги, каза в изявление, че е подписала сделка за стратегическо партньорство с банката, което включва проучване на прилагането на дигиталната валута в сектора на смарт транспорта, предаде "Радио Китай". 

Финансовата медия „Цайсин“ пише, че компанията за доставка на храна и лайфстайл услуги Meituan-Dianping, както и платформата за стрийминг Bilibili, също си партнират с търговски банки за тестването на дигиталния юан.

Понастоящем повече потребители използват методи за разплащане като Alipay и WeChat Pay. Анализатори посочват, че скоро дигиталната валута ще предложи нов избор.

„За разлика от Alipay и WeChat Pay, които разчитат на интернет, транзакциите с китайската дигитална валута могат да се извършват офлайн, чрез доближаване на смартфоните“, каза директорът на Изследователския институт за дигитална валута на банката.

Финансовата институция започва да проучва дигиталната валута през 2014 г. Научната и развойна дейност в областта на дигиталната валута и електронното разплащане (DC/EP) стартира в края на 2017 г.