Производителят на калцинирана сода "Солвей Соди" ще разпредели печалбата от 115.2 млн. лв. за 2019 г. като дивидент. Това реши общото събрание по предложение на Съвета на директорите. Акционерите ще получат по 18.14 лв. на акция преди данъчно облагане.

беше проведено редовно общо събрание на акционерите на “Солвей Соди“ АД, на което бе приет годишният финансов отчет на дружеството за 2019 г., като печалбата, представляваща общият всеобхватен доход на дружеството за периода, е в размер на 115,2 млн. лева.
Изплащането започва на 23 юли 2020 г. За физически лица - на каса във всички клонове на банка ДСК в страната срещу представяне на документ за самоличност на лица, присъстващи в книгата на акционерите, водена от “Централен депозитар” АД към датата на общото събрание на акционерите.
Изплащането на дивидента на акционерите юридически лица ще се извършва, както и досега, само по банков път от 23 юли 2020 г.
Общото събрание освободи като член на Съвета на директорите Гизеп Сайън и избра Башак Йоге, заемаща длъжността мениджър „Корпоративно управление и съответствие" на Група Шишеджам.
През 2019 г. мениджмънтът на компанията продължи да работи в четири основни сфери: безопасност на труда, която е пръв приоритет и ценност, грижа за околната среда, изпълнение на стратегическата инвестиционна програма и оптимизиране на оперативните разходи. Направените инвестиции в „Солвей Соди“ АД и филиали допринесоха за надеждността и ефективността на инсталациите, намаляване на енергопотреблението и опазване на околната среда.
През 2019 г. едни от значимите инвестиционни проекти са: продължаване възстановяването на охладителна кула в ТЕЦ и обновяване на инфраструктурата в содовия завод и ТЕЦ. На 15 октомври 2019 г., след успешно приключване на процедура по оценка на въздействието върху околната среда и доказване на пълно съответствие с изискванията на най-добрите налични техники, официално беше направена първата копка на новата производствена инсталация за натриев бикарбонат (200 хил. т/год.), разположена на територията на производствената площадка на „Солвей Соди”.