Строежът на научен хъб за върхови технологии започна днес в Пловдив. 

Първа копка на Центъра за Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) направиха заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева, кметът Здравко Димитров, зам.-кметът Стефан Стоянов, ръководителят на проекта доц. Цанко Гечев, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, кметът на "Тракия" Костадин Димитров и други.

За изграждането му в район "Тракия" и издръжката през първите седем години са осигурени общо 30 млн. лв.

От тях 25 млн. лв. идват от европейските фондове, а 4,5 млн са национално съфинансиране. 

Община Пловдив пък е допринесла с терен от 23 500 кв. м. в "Тракия".

Там ще бъде разположен кампусът, в който ще има аудиторен комплекс, офиси, лаборатории, оранжерии, соларни полета и много зелени площи. Иновативната сграда е проектирана от арх. Илко Николов. 

Кметът Здравко Димитров пожела успех на учените и допълни, че тук на това място ще се срещат науката и индустрията

"Новият център ще бъде вдъхновение за много български учени, които ще могат да се възползват от възможностите на Европейския съюз. Тук ще се прави на наука", заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. 

"ЦРСББ ще помогне на Пловдив да се превърне в водещ технологичен и научно-изследователски хъб. Градът може да стане регионален лидер не само у нас, но и в рамките на Балканите и на Европа", подчерта зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева. Тя допълни, че Пловдив и България могат да бъдат видими в цял свят със своя бизнес и продукция, но най-вече с места, който се създава и изграждат тук.

"Само така можем да привлечем партньори да дойдат да работят отвън. Веднъж дошли в България, съм убедена, че те ще се влюбят в този град, в нашата държава и ще останат тук", посочи Ангелиева.

В консорциума заедно с ЦРСББ участват Института за зеленчукови култури, "Марица", Института по микробиология "Стефан Ангелов", Университета в Потсдам, германския Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк" и Института по молекулярна Биология и биотехнология в Пловдив.

Стратегическите цели на новия високотехнологичен хъб са създаването на фундаментална наука на световно ниво, приложна наука - нови сортове зеленчуци, достигането на по-високи добиви.

"Друга от важните ни задачи е да задържим добрите български учени. Искаме да предотвратим изтичането на мозъците и да привлечем учени и от другите страни", заяви доц. Цанко Гечев, ръководител на проекта.

Центърът ще предлага и услуги в области като метаболомика и биоинформатика.

В ЦРСББ ще има отдели Биоинформатика и математическо моделиране, Молекулярна физиология на стреса, Биология на растенията, Растителна метаболомика, Растителна клетъчна биотехнология, Селекция и зеленчукопроизводство.