Всички основни дейности по реализацията на интерконектора България - Гърция напредват на територията и на двете държави

Изпълнителните директори на проектната компания ICGB от българска и гръцка страна Теодора Георгиева и Константинос Караянакос провериха на терен напредъка по строителните дейности на газовата връзка между Гърция и България, съобщиха от компанията. Двамата са участвали в среща с представители на строителната компания АВАКС.

Интерконекторът Гърция - България е с планиран капацитет за пренос на газ от 3 млрд. кубични метра годишно с опция да достигне до 5 млрд. кубични метра. Общата дължина на трасето е 182 км, като 150 км от тях са на територията на България. Близо 110 км от терена вече са разчистени, хумусът е отнет и трасето е подготвено за последващи дейности.

"Всички екипи работят активно по реализацията на проекта IGB и основните дейности по неговата реализация бележат сериозен напредък въпреки усложненията, които настъпиха вследствие на разпространението на коронавируса", са заявили изпълнителните директори Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, цитирани от пресцентъра на дружеството. По думите им около 100 км линейни тръби с дължина 12 м и 18 м вече са произведени и успешно доставени.