"Активисти" се страхували да питат институциите, предпочитали да клеветят

Не едно и две предприятие, особено тези от енергетиката, стават заложници на неправителствени или граждански организации, създадени с цел опазване на природата, но на практика печелещи от деструктивно поведение, фалшиви новини и жалби по институциите. ТЕЦ "Бобов дол" не прави изключение и е точно в такава клопка.
От дружеството посочват, че в началото на тази година са взели решение да се откажат от използването на отпадъци като гориво. Това станало, въпреки че става въпроса за екогориво, което има показатели при изгаряне по-добри, отколкото на въглищата. Решението било взето, защото "борците за екология" настроили хората срещу едно екологично решение.

Като предприятие, работещо на територията на област Кюстендил, от централата се стремяли да се вслушват в общественото мнение и спазвали стриктно правилата и законодателството. Въпреки разрешението на институциите, препоръките на Европа, от ТЕЦ "Бобов дол" се съобразили с хората и отчели като грешка, че се на успели да обяснят достатъчно ясно какъв е ефектът от това, което правят. Обясненията им били заглушени от гръмките крясъци на псевдоекологични организации.

От дружеството посочват, че повече няма да мълчат и да допуснат за втори път да бъдат в плен на нечии амбиции за повишаване на доходите или за отчитане на дейност. И ще продължат да търсят екологична алтернатива, която да е обществено приемлива, да съхрани предприятието и работните места. Като това не се отразява на осезателно на цената на произвежданата енергия. Като доказателство, че нападките срещу ТЕЦ "Бобов дол" са неоснователни и клеветнически, от централата прилагат хронология на събитията, защото зелени организации с действията си не позволявали случаят да се затвори документално:

Писмо от ТЕЦ "Бобов дол" до прокуратурата от 16 април 2020 г., до МОСВ от същата дата и до РИОСВ Перник с предложение административната мярка да бъде променена в частта само за изгаряне на РДФ. Писмото остава без отговор от страна на институциите.

Второ писмо до прокуратурата, МОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), РИОСВ Перник относно промяна на комплексното разрешително искане за становище и определяне на приложима процедура.

Получено писмо от ИАОС на 13 май 2020 г, с копия до главния прокурор, МОСВ, РИОСВ Перник, в което се казва, че поради процесуална недопустимост съгласно АПК във връзка със жалба на сдружение „За Земята“ и поради това, че съдебното решение не е влязло в сила и не представлява стабилен индивидуален административен акт, ИАОС не може да определи следащите действия.

От МОСВ на 8 май 2020 г. изпращат уведомление до Тец "Бобовл дол", че относно промяна на издадено комплексно разрешително органът по тази процедура е ИАОС. И уточняват, че при едновременно изгаряне на въглища и биомаса се определя от МОСВ и ИАОС, съгласно действащите норми.

На 10 юни МОСВ изпраща писмо до ИАОС с копие до ТЕЦ "Бобов дол", прокуратурата и РИОСВ Перник, в което разяснява случая на ИАОС за планирани промени на дружеството, и че за допустимост следва да липсва висящо административно производство със същият предмет, както и че изпълнителният директор на ИАОС е оторизиран за издаване, отказ, преразглеждане и актуализиране на комплекно разрешително.

На 30 юни ИАОС изпраща писмо до ТЕЦ "Бобов дол", с копие до сдружение „За Земята“, МОСВ и РИОСВ София относно предложение на екоорганизацията за оттегляне на решение № 45-Н4-И0-А0/09.04.2020. ИАОС искат от централата предвартелно съгласие за оттегляне на издаденого решение за комплексното разрешително.

ТЕЦ "Бобов дол" изпраща писмо до ИАОС, в което изявява желанието си да измени комплексното си разрешително като промени тази част от възможните използвани горива.

От дружеството посочват, че това ясно показва, че централата иска да чуе общественото мнение и да се съобрази с него. И допълват, че промяна се прави с факти, действия и работа, а не с общи приказки. От теца уточняват, че работещите там изкарват прехраната си с много работа, а не с викане пред прозорци.

И са готови да изслушат всеки човек, експерт или организация, която предлага градивни решения.