Европейската комисия е одобрила субсидията от 35 евро за седалка в чартърните полети с организирани туристи за България, което бе обещано от вече бившия министър на туризма Николина Ангелкова, научи "24 часа" от източници в Брюксел.

Очаква се официално информацията да бъде огласена в началото на идната седмица. Подпомагането на организирания туризъм е изключително важна в ситуацията след световната пандемия от COVID-19. Това бе прието изключително добре от международните ни партньори.

Методиката, предложена и разработвана от екипа на досегашния министър на туризма Николина Ангелкова предвижда туроператорите, водещи у нас организирани туристи, да получават своевременно одобрение, след отчет. Очаква се тази субсидия да увеличи значително чартърите с туристи за България и да даде много по- добри резултати през активния за почивки месец август, както и да допринесе за удължаване на крилата на летния сезон през втората половина на септември и октомври чрез атрактивни туристически пакети за СПА, уелнес, здравен и културен туризъм.

Възможност за това дава и споразумението, постигнато от Министерството на туризма, Германо- българската търговска камара и БУБСПА според което лица, осигурени в немските здравни каси от края на 2019 г могат да идват за СПА и здравен туризъм в местата за настаняване в България.