Възможностите за работа и развитие на СПА и здравен туризъм чрез немските здравни каси обсъждат на работна среща в курорта "Св. Константин и Елена" край Варна представители на Българския съюз по балнеология и спа туризъм и Германо-българската търговско индустриална камара.

Стана ясно, че Германската асоциация на здравно-осигурителните каси е включила България към списъка с държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги. Очаква се през есента в балнео и спа курортите у нас да пристигнат немски туристи, на които процедурите се заплащат от здравните им застраховки. 

Над 70 млн. германци вече ще могат да идват за балнеолечение и физиотерапия в България на разноски на германските здравни каси. Очаква се, че още догодина ще пристигнат хиляди германци. по този начин България е поставена на картата на германската здравна индустрия, защото за пръв път става възможно германски пациенти да получават балнеолечение в България на разноски на здравно-осигурителните каси в Германия. Разплащането ще се извършва не от самите пациенти, а чрез система от договори между касите и отделните туроператори, които се занимават с балнеолечебен туризъм. Германските пациенти, които са задължително здравноосигурени, имат право веднъж на три години да се възползват от възможността за балнеолечение на разноски на касата. По данни на Асоциацията на германските здравни каси, всяка година милиони германци отиват на балнеолечение в чужбина.

Сийка Кацарова-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм обясни,че започва информирането на гражданите в Германия за тази възможност ,важна роля играят и медицинските университети, особено този във Варна.

Стана ясно,че в курорта "Св. Константин и Елена" очакват през октомври първите немски туристи в рамките на новия проект . В момента вече има няколко немски семейства, които почиват по въпросните програми.