2 млрд. лв. инвестиции на път, за 4 млрд. има проявен интерес

  • 0
authorАвтор: Любомир Илков

2 млрд. лв. инвестиции на път, за 4 млрд. 
има проявен интерес

СТАМЕН ЯНЕВ

Няма застой заради коронавирус

2 млрд. лв. инвестиции вече са на път към България, а за влагането на 4 млрд. лв. има запитвания. Това става ясно от данни на Министерството на икономиката, предоставени на “24 часа”.

Новите запитвания за над 4 млрд. лв. са за 21 проекта и са постъпили от началото на годината, съобщи директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Въпреки че има забавяне заради пандемията и ограничителните мерки в много държави, интересът продължава, той е устойчив. Янев смята, че с приемането на България в чакалнята на еврозоната ще имат още повече работа.

Проявеният

интерес е към

инвестиции в

автомобилната

индустрия,

IT сектора и в химията главно в две направления: фармацията и свързаната с автоиндустрията.

“Скоро ще приключим проект, който не е на голяма стойност, но е за развоен център за лекарства и това е свързано с коронавируса, но не само”, добави Янев.

В процес на сертифициране за клас инвеститор са 72 проекта за 2,256 млрд. лв., с потенциал да разкрият 4723 нови работни места.

От началото на 2020 г. Министерството на икономиката е сертифицирало 13 проекта за 247,2 млн. лв., които могат да разкрият 2466 нови работни места. Преобладава броят на новите инвестиции, но има и четири проекта, свързани с разширение на производството. Вложенията са предимно в секторите производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и др. За същия период през 2019 г. са сертифицирани 19 проекта на обща стойност 248 млн. лв. с 2235 работни места.

От началото на

март до 30 април

има заявен

интерес от

8 чуждестранни

инвеститора, между тях 2 турски, по един френски, китайски, английски, руски, индийски, за разширение на турска инвестиция и на една българска.

В момента агенцията работи активно по около 10 проекта в процес на сертифициране. Само един е поискал да бъде преустановен. Не се наблюдава промяна в инвестиционните планове на фирмите, например отказване от планирани инвестиции или отлагане за по-късен етап.

Нов завод на фирмата “Ариете Логистик” откри на 3 юли премиерът Бойко Борисов в Пазарджик. Инвестицията на компанията възлиза на 20 милиона евро, а броят на наетите служители става 1000 души. Произвеждат електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия.

Единствената промяна, която се наблюдава, е масово подаване на уведомителни писма от инвеститорите, че искат удължаване на времето за изпълнение на проектите си с времето на извънредното положение.

През януари например беше връчен сертификат клас “А” за изграждане на СПА комплекс в Сливенските минерални бани на “Никвец” ЕООД. Инвестицията е на обща стойност 11 млн. лв., като ще бъдат открити 40 нови работни места.

Също в първия месец на годината сертификат за инвестиция клас “А” получи “Търговска лига - Глобален аптечен център” АД за изграждане на многопрофилна болница за активно лечение “Сърце и мозък” в Бургас. Проектът е на стойност над 9 млн. лв. и ще открие 200 нови работни места.

През февруари тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас “Б” на ЧОУ “Малкият принц” ЕООД, ЧПГ “Антоан дьо Сент - Екзюпери” ЕООД и ЧДГ “Малкият принц” ЕООД за инвестиционния проект “Изграждане на собствена база за иновативни училища”. Инвестицията по проекта е за 4,2 млн. лв. и ще бъдат разкрити 10 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Инвестиционният проект предвижда повишаване на качеството на обучение и нивото на образование чрез изграждане и реконструкция на собствена

иновативна

учебна и

спортна база,

в която ще се помещават трите учебни заведения. През март бяха връчени още 5 сертификата. Инвестиционният проект на “България Ер Меинтенанс” ЕАД - София, на който бе издаден сертификат за инвестиция клас “А”, е свързан с база за поддръжка, обучение, логистика, складиране на товари, ремонт и поддържане на въздухоплавателни средства. Компанията планира инвестиция за близо 135 млн. лв.

Проектът на международната компания в автомобилния сектор “Леони” предвижда

завод за

производство

на електронни и

електрически

части,

кабелни снопове и устройства за автомобили в Плевен. Инвестицията е за 33 млн. лв., планирано е наемането на 1500 души.

Сертификат клас “А” е даден за проект на “Райсволф България” АД. Инвестицията е в размер над 2 млн. лв., а проектът е свързан с разширение на дейността на дружеството и изграждане на ново архивохранилище в индустриалната зона в Божурище. Компанията предлага услуги по обработка на данни, хостинг и други подобни услуги.

Сертификат за инвестиция клас “Б” ще получи инвестиционният проект на “Агроден” ООД, Пловдив, за разширение на производството на лепила в село Цалапица, Пловдивско. Инвестицията е за половин милион лева и ще създаде 10 работни места.

Скоро ще получат сертификати за клас инвеститор за разширение и модернизация на производството си “Солвей соди”, друг за изграждане на СПА комплекс в Елин Пелин, за проект в текстилната индустрия в Пловдив.

Не всички инвеститори искат сертификати. В началото на юни във Враца българската фирма “Лесто Инвестмънт” направи първа копка и инвестира близо 18 млн. лв. за

производствена

сграда за

преработка на

метали

В Пазарджик миналата седмица бе открита нова логистична и производствена база на чешката компания Ariete, в която ще се произвеждат модули за автомобилната индустрия. Инвестицията в завода е за около 20 млн. лв., като доставките на компанията са пряко свързани с Германия и Франция. Досега за новия завод са открити 1000 работни места с потенциал за още около 400-500.

“Подготвяме са да отговорим на тенденцията за скъсяване на веригите за доставка (модерната напоследък nearshoring), което стана много актуално във времето на пандемията от COVID-19”, казва изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. “България може да привлече производства, които евентуално могат да бъдат преместени от Китай в сферата на високите технологии, IT сектора, електрониката, мехатрониката. На 30 юли ще се проведе онлайн конференция на българския бизнес и на двустранни камари у нас на тази тема. Правим го, за да разберем

подготвен ли е

българският

бизнес да бъде

партньор на

инвеститорите,

а от друга страна - заедно с двустранните камари да търсим компании, които имат политика да преместят производството по-близо до централите си”, каза той.

Немски производител мести завод от Словения в Пазарджик

“Немският концерн за производство на автомобилни компоненти “Костал” ще затвори заводите си в Словения и Словакия и ще премести производствените си линии и логистиката в Пазарджик”, съобщи кметът на общината Тодор Попов.

В Пазарджик “Костал” има голям завод, в който работят 2000 работници и служители. В него се произвеждат подкормилни уредби и механизми за автомобили на най-големите европейски производители. “След инсталирането на нови производствени линии прогнозите са в следващите години в завода работните места да достигнат до 5000”, съобщи още кметът на Пазарджик.

Преди седмица в Пазарджик премиерът Бойко Борисов откри разширението на логистичен и производствен център, филиал на чешка компания, която е партньор и подизпълнител на “Костал”. В новите мощности са инвестирани 20 милиона евро и в тях ще работят 1000 човека.

Най-четени

"Кракът ми няма да стъпи повече в Германия. За нищо на света."

"Кракът ми няма да стъпи повече в Германия. За нищо на света."

"Никога повече няма да стъпя в Германия", казва Мариана. Румънката е само една от многобройните източноевропейци, които напоследък събраха смелост да разкажат за унизителните условия, в които живеят и работят в Германия, пише "Дойче веле". „Кракът ми няма да стъпи повече в Германия! Нито на гости, нито на екскурзия. За нищо на света

Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Трети ден институциите у нас не казват ясно кой отрови кравите, пили вода от канал на Марица, който идва от торовия завод “Неохим”. От достоверни източници "24 часа" научи обаче, че най-вероятно заводът за торове "Неохим" е източникът на отровните вещества.  “Неохим” е завод, който произвежда торове. След завода виждаме торове във водата

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Държави без ограничения Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

Откриха веществото в Марица, убило кравите, но не казват какво е. Реката вече е чиста (Обзор)

Откриха веществото в Марица, убило кравите, но не казват какво е. Реката вече е чиста (Обзор)

Първите проби от водата са в норма, вземат повторни. И БАБХ изследва причините за смъртта на стадото, после ще реши как да бъде обезщетен фермерът В колектора на канала на Марица е открито веществото, което е отровило 28 крави, пили вода от реката. Още не е ясно обаче кой пряко е замърсителят. Това съобщи във вторник екоминистърът Емил Димитров

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

От днес електроенергийната система няма т.нар. студен резерв - мощности, които да бъдат активирани при аварийни ситуации. Причината е, че договорите с централите, които го осигуряват, изтекоха на 31 юли. А нови няма, тъй като бе променен законът и студен резерв вече ще се осигурява от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват всички епидемиологични мерки на Министерството на здравеопазването срещу разпространението на COVID-19. Това увериха от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и Българската асоциация на заведенията в разговори с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за обучение онлайн

Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за обучение онлайн

Учебната година ще стартира присъствено, но всяко училище ще има готовност за преминаване към обучение в електронна среда. Това заяви в предаването „Събуди се” по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев. Ако има 1-2 болни деца от един клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако са повече обаче и от различни класове

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ актуализира цените на златните и сребърните възпоменателни монети, които продава, става ясно от сайта на централната банка. Новите тарифи са средно с 20% по-високи от тези към датата на емитирането им, установи проверка на “24 часа”. Една от най-скъпите монети от серията българска иконография - “Св

Най-коментирани

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ актуализира цените на златните и сребърните възпоменателни монети, които продава, става ясно от сайта на централната банка. Новите тарифи са средно с 20% по-високи от тези към датата на емитирането им, установи проверка на “24 часа”. Една от най-скъпите монети от серията българска иконография - “Св

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Това съобщиха от НОИ.  За изплащането на тези добавки правителството отпусна допълнителни 106 043 350 лева по бюджета на държавното обществено

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Държави без ограничения Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино

Как да се движим в София, за да избягваме блокадите

Как да се движим в София, за да избягваме блокадите

Придвижването в центъра на София е изключително затруднено заради блокадата на "Орлов мост". Поради затварянето на кръстовището, където протестиращи са опънали палатки, в момента движението по булевардите “Драган Цанков“, „Алея Яворов“, “Ситняково“, „Шипченски проход“, „Ген. Данаил Николаев“, “Евлоги и Христо Георгиеви“ е затруднено

37 034 лв. за фермера с умрелите крави, пили вода от Марица (Обзор)

37 034 лв. за фермера с умрелите крави, пили вода от Марица (Обзор)

350 пъти над нормата нитрати, нитрити и амониев азот в канала 37 034 лв. обезщетение ще получи собственикът на стадото крави, умрели след водопой от канал на Марица. Управителният съвет на фонд “Земеделие” взе решение да бъде отпусната държавна помощ “де минимис” на Стоян Господинов за 28-те загинали животни, от които 20 крави, 1 бик и 7 телета

Гърция ще върне 1,4 млрд. евро на пенсионери, чиито доходи са били орязани

Гърция ще върне 1,4 млрд. евро на пенсионери, чиито доходи са били орязани

Гърция ще върне тази година 1,4 милиарда евро на пенсионерите, чиито доходи бяха орязани по време на финансовата криза през миналото десетилетие, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс Консервативното правителство на Мицотакис предприе тази стъпка след решение на Върховния съд, според което някои намаления на пенсии

12 оферти за пътен проект на 17 км от Струмяни - ГКПП „Клепало“

12 оферти за пътен проект на 17 км от Струмяни - ГКПП „Клепало“

12 са отворените оферти в обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на идеен и технически проект за доизграждането на участък от третокласния път III-1008 Струмяни – ГКПП „Клепало“. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония като се изгради трасе

Турция намали ДДС за туризма на 1%

Турция намали ДДС за туризма на 1%

В подкрепа на туристическия бранш, който беше един от най-засегнатите сектори от коронавируса, турското правителство обяви, че намалява данък добавена стойност (ДДС) от 8 на 1% за всички места за настаняване, ресторантите, музеите, кината и театрите, предаде economic.bg. Намаление има и при ДДС, който се плаща при отдаване под наем на имот - от 20

Вътрешното потребление и взаимодействието между местния и чуждите пазари са насоката за бъдещото икономическо развитие на Китай

Вътрешното потребление и взаимодействието между местния и чуждите пазари са насоката за бъдещото икономическо развитие на Китай

Според анкета на Министерството на търговията на Китай 99,1% от чуждестранните компании заявяват, че ще продължат бизнеса и инвестициите си в страната. Представители на 10 големи чужди компании неотдавна също изразиха увереност в добрата перспектива на китайската икономика, както и в нейното по-нататъшно развитие

Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

Право на лов имат 166 хил. българи, активните авджии са 40-45 хил. Ловният сезон за пъдпъдъци и гургулици ще започне в събота въпреки усложнената епидемиологична ситуация и продължаващата африканска чума по свинете. Ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки в заповедите на министъра на здравеопазването

Лъчезар Борисов връчи 4 сертификата за инвестиции за 110 млн. лв.

Лъчезар Борисов връчи 4 сертификата за инвестиции за 110 млн. лв.

От началото на годината са сертифицирани инвестиции за над 415 млн. лв., които ще разкрият 2602 нови работни места, казва министърът на икономиката Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи четири сертификата за инвестиции клас „А“,  стойността на проектите е в размер на 110 млн. лв. На церемонията в Министерството на икономиката присъстваха

Правителството дава 19 млн. лева на производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя

Правителството дава 19 млн. лева на производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Танева: Бюджетът на земеделците става 106 млн. лева

Танева: Бюджетът на земеделците става 106 млн. лева

Когато започнаха тези процеси, ние предприехме поредица от мерки по отношение първо на осигуряването на нормалната работа на земеделските производители. За нас най-важното беше в началото на март. Това каза на брифинг земеделският министър Десислава Танева.  "Ще предоставим на българските земеделски производители 106 млн

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Бащата на Орлин от SpaceX: Работили са здраво, за да проверят всички системи за връщането

Бащата на Орлин от SpaceX: Работили са здраво, за да проверят всички системи за връщането

Капсулата “Дракон” на частната американска компания “Спейс Екс” се приводни с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен в Мексиканския залив. Успешният край на мисията беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг

Милиардерът Стивън Ло мести българския Лас Вегас край село Кътина

Милиардерът Стивън Ло мести българския Лас Вегас край село Кътина

Продал е голф комплекса в Равно поле на бизнесмена Мирослав Печев, който е собственик на хотели Проектът “Света София” при софийското село Мусачево, който трябваше да стане нещо като българския Лас Вегас, ще се мести при друго село - Кътина. Това става ясно от публикувания на фондовата борса финансов отчет на собственика на проекта “Кепитъл

Емил Хърсев: Засега България остава в периферията на рецесията в икономиката

Емил Хърсев: Засега България остава в периферията на рецесията в икономиката

Засега България остава в периферията на рецесията в европейската и световната икономика. Няма гаранция, икономиката е свързана и никой не може да остане изолиран, но по-бавно идват при нас нещата, но тези 7% спад, с които ни плашеха, няма да се случат в България. Това заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия

Тръмп: Китай или Майкрософт да платят на САЩ дял продажбата на ТикТок

Тръмп: Китай или Майкрософт да платят на САЩ дял продажбата на ТикТок

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че американското правителство трябва да получи голям процент от приходите от евентуална сделка за преотстъпване от ТикТок на неговите операциите в САЩ на компанията Майкрософт, предаде Ройтерс. Пред репортери Тръмп каза, че САЩ искат да направят възможна всякаква сделка за продажба на притежаваното от Китай

Дилърът на “Пежо” ще продава и опели в България

Дилърът на “Пежо” ще продава и опели в България

Чрез дъщерно дружество компанията иска да придобие и биовинарна Дилърът на “Пежо” за България - “София Франс Ауто”, иска да продава и опели у нас. Дружеството е подало искане в Комисията за защита на конкуренцията да придобие “Опел Аутомотив България”. “София Франс Ауто” извършва дейности в областта на внос и дистрибуция на автомобили, сервиз