Няма застой заради коронавирус

2 млрд. лв. инвестиции вече са на път към България, а за влагането на 4 млрд. лв. има запитвания. Това става ясно от данни на Министерството на икономиката, предоставени на “24 часа”.

Новите запитвания за над 4 млрд. лв. са за 21 проекта и са постъпили от началото на годината, съобщи директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Въпреки че има забавяне заради пандемията и ограничителните мерки в много държави, интересът продължава, той е устойчив. Янев смята, че с приемането на България в чакалнята на еврозоната ще имат още повече работа.

Проявеният

интерес е към

инвестиции в

автомобилната

индустрия,

IT сектора и в химията главно в две направления: фармацията и свързаната с автоиндустрията.

“Скоро ще приключим проект, който не е на голяма стойност, но е за развоен център за лекарства и това е свързано с коронавируса, но не само”, добави Янев.

В процес на сертифициране за клас инвеститор са 72 проекта за 2,256 млрд. лв., с потенциал да разкрият 4723 нови работни места.

От началото на 2020 г. Министерството на икономиката е сертифицирало 13 проекта за 247,2 млн. лв., които могат да разкрият 2466 нови работни места. Преобладава броят на новите инвестиции, но има и четири проекта, свързани с разширение на производството. Вложенията са предимно в секторите производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и др. За същия период през 2019 г. са сертифицирани 19 проекта на обща стойност 248 млн. лв. с 2235 работни места.

От началото на

март до 30 април

има заявен

интерес от

8 чуждестранни

инвеститора, между тях 2 турски, по един френски, китайски, английски, руски, индийски, за разширение на турска инвестиция и на една българска.

В момента агенцията работи активно по около 10 проекта в процес на сертифициране. Само един е поискал да бъде преустановен. Не се наблюдава промяна в инвестиционните планове на фирмите, например отказване от планирани инвестиции или отлагане за по-късен етап.

Нов завод на фирмата “Ариете Логистик” откри на 3 юли премиерът Бойко Борисов в Пазарджик. Инвестицията на компанията възлиза на 20 милиона евро, а броят на наетите служители става 1000 души. Произвеждат електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия.

Единствената промяна, която се наблюдава, е масово подаване на уведомителни писма от инвеститорите, че искат удължаване на времето за изпълнение на проектите си с времето на извънредното положение.

През януари например беше връчен сертификат клас “А” за изграждане на СПА комплекс в Сливенските минерални бани на “Никвец” ЕООД. Инвестицията е на обща стойност 11 млн. лв., като ще бъдат открити 40 нови работни места.

Също в първия месец на годината сертификат за инвестиция клас “А” получи “Търговска лига - Глобален аптечен център” АД за изграждане на многопрофилна болница за активно лечение “Сърце и мозък” в Бургас. Проектът е на стойност над 9 млн. лв. и ще открие 200 нови работни места.

През февруари тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас “Б” на ЧОУ “Малкият принц” ЕООД, ЧПГ “Антоан дьо Сент - Екзюпери” ЕООД и ЧДГ “Малкият принц” ЕООД за инвестиционния проект “Изграждане на собствена база за иновативни училища”. Инвестицията по проекта е за 4,2 млн. лв. и ще бъдат разкрити 10 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Инвестиционният проект предвижда повишаване на качеството на обучение и нивото на образование чрез изграждане и реконструкция на собствена

иновативна

учебна и

спортна база,

в която ще се помещават трите учебни заведения. През март бяха връчени още 5 сертификата. Инвестиционният проект на “България Ер Меинтенанс” ЕАД - София, на който бе издаден сертификат за инвестиция клас “А”, е свързан с база за поддръжка, обучение, логистика, складиране на товари, ремонт и поддържане на въздухоплавателни средства. Компанията планира инвестиция за близо 135 млн. лв.

Проектът на международната компания в автомобилния сектор “Леони” предвижда

завод за

производство

на електронни и

електрически

части,

кабелни снопове и устройства за автомобили в Плевен. Инвестицията е за 33 млн. лв., планирано е наемането на 1500 души.

Сертификат клас “А” е даден за проект на “Райсволф България” АД. Инвестицията е в размер над 2 млн. лв., а проектът е свързан с разширение на дейността на дружеството и изграждане на ново архивохранилище в индустриалната зона в Божурище. Компанията предлага услуги по обработка на данни, хостинг и други подобни услуги.

Сертификат за инвестиция клас “Б” ще получи инвестиционният проект на “Агроден” ООД, Пловдив, за разширение на производството на лепила в село Цалапица, Пловдивско. Инвестицията е за половин милион лева и ще създаде 10 работни места.

Скоро ще получат сертификати за клас инвеститор за разширение и модернизация на производството си “Солвей соди”, друг за изграждане на СПА комплекс в Елин Пелин, за проект в текстилната индустрия в Пловдив.

Не всички инвеститори искат сертификати. В началото на юни във Враца българската фирма “Лесто Инвестмънт” направи първа копка и инвестира близо 18 млн. лв. за

производствена

сграда за

преработка на

метали

В Пазарджик миналата седмица бе открита нова логистична и производствена база на чешката компания Ariete, в която ще се произвеждат модули за автомобилната индустрия. Инвестицията в завода е за около 20 млн. лв., като доставките на компанията са пряко свързани с Германия и Франция. Досега за новия завод са открити 1000 работни места с потенциал за още около 400-500.

“Подготвяме са да отговорим на тенденцията за скъсяване на веригите за доставка (модерната напоследък nearshoring), което стана много актуално във времето на пандемията от COVID-19”, казва изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. “България може да привлече производства, които евентуално могат да бъдат преместени от Китай в сферата на високите технологии, IT сектора, електрониката, мехатрониката. На 30 юли ще се проведе онлайн конференция на българския бизнес и на двустранни камари у нас на тази тема. Правим го, за да разберем

подготвен ли е

българският

бизнес да бъде

партньор на

инвеститорите,

а от друга страна - заедно с двустранните камари да търсим компании, които имат политика да преместят производството по-близо до централите си”, каза той.

Немски производител мести завод от Словения в Пазарджик

“Немският концерн за производство на автомобилни компоненти “Костал” ще затвори заводите си в Словения и Словакия и ще премести производствените си линии и логистиката в Пазарджик”, съобщи кметът на общината Тодор Попов.

В Пазарджик “Костал” има голям завод, в който работят 2000 работници и служители. В него се произвеждат подкормилни уредби и механизми за автомобили на най-големите европейски производители. “След инсталирането на нови производствени линии прогнозите са в следващите години в завода работните места да достигнат до 5000”, съобщи още кметът на Пазарджик. Нов завод на фирмата “Ариете Логистик” откри на 3 юли премиерът Бойко Борисов в Пазарджик. Инвестицията на компанията възлиза на 20 милиона евро, а броят на наетите служители става 1000 души. Произвеждат електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия.

Нов завод на фирмата “Ариете Логистик” откри на 3 юли премиерът Бойко Борисов в Пазарджик. Инвестицията на компанията възлиза на 20 милиона евро, а броят на наетите служители става 1000 души. Произвеждат електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия.

Преди седмица в Пазарджик премиерът Бойко Борисов откри разширението на логистичен и производствен център, филиал на чешка компания, която е партньор и подизпълнител на “Костал”. В новите мощности са инвестирани 20 милиона евро и в тях ще работят 1000 човека.