Цената на златото достигна най-високата си историческа стойност - една тройунция, което е около 31 грама, в понеделик сутринта бе над 1944 долара. За последно най-високите котировки бяха 1921 долара през септември 2011 г., след което последва низходяща тенденция.

От началото на годината златото е поскъпнало с около 22 процента, като от достигнатото дъно през март цената се е увеличила с повече от 31%. През юни имаше спад до 1800 долара, но след това има само възход.

За рекордно високата цена на златото са повлияли влошаващата се икономическа перспектива на САЩ, както и новите напрежения в рамките на конфликта между САЩ и Китай, смята Марк Хефеле - главен инвестиционен стратег в UBS Global Wealth Management,

Отрицателни реални лихвени проценти и поевтиняването на долара спрямо другите валути карат инвеститорите да се насочат към златото, въпреки че и политическа несигурност увеличава търсенето в краткосрочен план. Хефеле очаква златото да продължи да се покачва и да достигне до 2000 долара в края на септември.

Наскоро DZ Bank увеличи целевата си цена за златото до 2050 долара за тройунция до края на годината. Според експерта на DZ Bank Габор Фотел инвестиционното търсене компенсира напълно ограниченото търсене от страна на бижутери и централни банки и е много вероятно на пазара да се стигне до дефицит.

Според анализаторите търсенето от страна на фондове ще нарасне до 1000 тона през 2020 г. - много повече от 600 тона, които централните банки вероятно ще купят тази година, което означава, че не се задава край на покачването при благородните метали. Само изключително неблагоприятен икономически сценарий за световната икономика можел да сложи край на възходящия пазар.