Първите проби от водата са в норма, вземат повторни.

И БАБХ изследва причините за смъртта на стадото, после ще реши как да бъде обезщетен фермерът

В колектора на канала на Марица е открито веществото, което е отровило 28 крави, пили вода от реката. Още не е ясно обаче кой пряко е замърсителят. Това съобщи във вторник екоминистърът Емил Димитров при инспекция на мястото на инцидента край Димитровград. Той не назова веществото, за да не се пречи на разследването и да не се “произнасят присъди, преди да сме запознати с всичко”.

За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше, уточни министърът. Първите резултати от проверката показвали още, че няма умряла риба в Марица.

“По първоначални данни вероятната причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество - химическа основа”, уточниха по-късно от прокуратурата.

48 населени места край Димитровград и Свиленград по течението на Марица останаха вчера без вода, след като умря стадо крави на фермера Стоян Господинов, пило вода от реката. Първоначалните версии за отравянето бяха замърсяване от предприятие или от пестициди. Превантивно беше спряно водоподаването към населените места. Създаден беше кризисен щаб.

Първите проби, взети по поречието на река Марица, са в норма и няма основания за притеснения от страна на населението, съобщи на брифинг във вторник следобед областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Въпреки това с цел превенция всички водовземания от басейна на река Марица от Димитровград до Свиленград са преустановени. Взети са нови проби от ВиК и ще бъде изследвана т. нар. сурова вода, уточни д-р Здравкова. След излизането на резултатите поетапно ще бъде възстановявано водозахранването на общо 48-те населени места в областта, които черпят вода от басейна на Марица. В тях влизат и общинските центрове Симеоновград и Свиленград.

По думите на областния управител има готовност за незабавно разпределяне на бутилирана питейна вода в засегнатите населени места чрез кметовете им и БЧК. ВиК - Хасково, вече е осигурило 5 водоноски за нуждите на двата общински центъра, които са позиционирани вчера следобед, каза директорът на водния оператор инж. Тодор Марков. Той уточни, че общо 30 вододайни кладенеца са били спрени заради извънредната ситуация.

Пробите на водата обаче от мястото, където е бил извършен злополучният водопой, са предмет на досъдебното производство и на този етап не могат да бъдат оповестени, отговори на въпрос на журналисти д-р Здравкова.

Своя проверка започна и Върховната административна прокуратура, която се самосезира.Тя възложи на агенцията за безопасност на храните да каже какво е причинило смъртта на кравите, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се провери качеството на питейната вода.

Освен този т. нар. северен колектор на завода “Неохим” в района няма друг източник, който би могъл да доведе до съответно замърсяване и гибелта на кравите. Това твърди директорът на дирекция “Превантивна дейност” в РИОСВ-Хасково, Любомир Дайновски. Той обаче категорично е на мнение, че не може да става дума за резултат от промишлена авария, а се отнася вероятно за еднократно и локално изтекъл реагент.

Проби от кравите за изследване взе и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те са изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

“Съгласно законодателството след установяване на причината за смъртта на животните ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение”, коментира пред журналисти изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който посети мястото на инцидента и лично разговаря със стопанина.

“Според информацията, с която разполагаме, говорим за локално замърсяване, а количеството не е толкова голямо, че да отрови цялата река. Данните ни показват, че е ограничено само в канала, от който са пили кравите”, обясни пред Би Ти Ви главен комисар Николай Николов - директор на “Пожарна безопасност и защита на населението”. За инцидента веднага са били уведомени всички кметове в крайречните населени места. 

Първите проби от водата в река Марица са в норма, взети са повторни, за да е сигурно, че няма опасност за населението.
Първите проби от водата в река Марица са в норма, взети са повторни, за да е сигурно, че няма опасност за населението.