В икономическото министерство се предвиждат активни мерки за допълнителни частни инвестиции като амбициите са до края на годината да се сертифицират и насърчат инвестиции на стойност около 1 млрд.лв. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов пред депутатите в парламента по време на изслушването, което поискаха по-рано днес от ГЕРБ.

Той даде информация, че бюджетният пакет от мерки е на стойност 1,162 млрд.лв., 735 млн. от които са социални мерки и 431,4 млн. са икономически мерки. Има и втори пакет мерки, който са насочени от еврофондовете изцяло към инвестиции в икономиката. Това са публични инвестиции под формата на заеми и грандове, финансиране в размер на 1,8 млрд.лв. Общите мерки на Министерството на икономиката ще бъдат съсредоточени изцяло в изпълнение на подписаното национално тристранно споразумение, заедно с работодателите.

Министър Борисов припомни и договрените във вторник мерки с работодателите, както и че ще се прави отчет на всеки две седмици за направеното, ще има и телефона линия, а надзор над дейността ще се осъществява заедно с работодателите.

"Това, което се споразумяхме, е че всички инвеститори трябва да бъдат насърчени и като антикризисна мярка. Това ще бъдат средства в размер на 18,5 млн. лв., които ще бъдат допълнени със 7,5 млн.лв. от националния бюджет, вътрешно компенциран от Министерството на икономиката - 2 млн. лв. До края на годината всички инвеститори, имащи правото да бъдат насърчени, ще получат тези средства, каза икономическият министър, като уточни, че става въпрос за 56 предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти на обща стойност 727 млн.лв.

Конкретните мерки, който ще предприемем по отношение на частните инвестиции ще бъдат свързани с тяхното ускорено насърчаване. Към момента от началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта на обща стойност 305,2 млн.лв. През настоящата седмица предстои сертифицирането на нови 4 проекта в производството във Варна, Кърджали, Шумен и София на стойност над 110 млн.лв.

Към настоящия момент се разглеждат проектни предложения на още 68 компании. Може би през август месец ще стартира и една нова голяма инвестиция в разширяване на българско предприятие на стойност 130 млн.лв., допълни още министър Борисов.

След почивката на депутатите, предстои министър Борисов да отговоря на въпроси от народните представители.

Очаквайте подробности.