Трети ден институциите у нас не казват ясно кой отрови кравите, пили вода от канал на Марица, който идва от торовия завод “Неохим”.

От достоверни източници "24 часа" научи обаче, че най-вероятно заводът за торове "Неохим" е източникът на отровните вещества. 

“Неохим” е завод, който произвежда торове. След завода виждаме торове във водата. Обаче не винаги връзката е прав бряг, може някой нарочно да ги е сипал”, заяви екоминистърът Емил Димитров. И допълни, че “когато един колектор минава през 5 завода, проблемът е сложен, всеки казва “Аз не съм”.

“Ако затворя тръбата, всички ще кажете “защо спряхте добрия бизнес”, така че нека прокуратурата се произнесе”, коментира още екоминистърът. И увери, че след като се уточни причинителят на замърсяването, ще има санкции и от страна на министерството.

“Неохим” е най-големият завод за минерални торове у нас, приемник на химическия комбинат в Димитровград, стартирал производство от 1951 г. На практика сега е семейна собственост. Според информация от борсата има 4 основни акционера, включително и регистрирано в Лихтенщайн. Според декларация в Търговския регистър обаче, която е задължителна заради мерките срещу пране на пари, действителният собственик на “Неохим” е Димитър Стефанов Димитров. Той е последният генерален директор на дружеството преди приватизацията му през 2000 г. Тогава раздържавяването е станало чрез мениджърско дружество. В момента синът на Димитър Димитров - Стефан Димитров е прокурист на “Неохим”. Той е бивш кмет на Димитровград в периода 2007-2011 г. и председател на КРИБ-Хасково. На последните местни избори се кандидатира за кмет от местната дясна коалиция “Движение заедно за промяна”, но остава втори след Иво Димов от ГЕРБ. През 2013 г. Стефан Димитров е председател на общинския съвет в Димитровград, когато става ясно, че месечната му заплата от “Неохим” е близо 25 000 лв.

Преди по-малко от 3 месеца Стефан Димитров се жалва, че “Неохим” е станал жертва на “фалшиви новини”. В сайтове се появила информация, че на 1 май е имало производствена авария. И обяснява, че чутия тогава тътен бил заради изпускане на налягането от клапаните и нямало опасни газове във въздуха. В момента “Неохим” не работи с обяснението, че е в капитален ремонт. Ще се проверява и защо ползва големи количества вода, след като не работи. Има версия, че замърсяването е от измиване на съоръжениия.

Междувременно вчера фонд “Земеделие” преведе обезщетението от 37 034 лв. на фермера Стоян Господинов, чието стадо от 28 животни умря след водопоя в канала на Марица.