Отворени са офертите в обществената поръчка за определяне на изпълнител на строителния надзор при изграждането на последните 88,9 км от АМ "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това е отсечката между 222-ри и 310-ти километър - след връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 21 414 152 лв. без ДДС. Тя е разделена на три обособени позиции, като по първата и втората офертите са по три, а по последната - шест.

В края на декември м.г. АПИ възложи проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на участъците 7, 8 и 9 от АМ "Хемус" на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки на "Автомагистрали" ЕАД. Договорът е на стойност 1 150 000 000 лв. без ДДС.

Доизграждането на АМ "Хемус" е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, се напомня в прессъобщението. В момента в експлоатация са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, с обща дължина от около 180 км.